KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, petrol fiyatlarındaki yükselişin emtia üreticilerine alım getirmesi ve ABD'de hayalkırıklığı yaratan ekonomik verilerin Fed'in faiz artırımını erteleyeceği yönündeki tahminleri güçlendirmesinin etkisi ile son üç günde ilk kez yükseldi.

Enerji hisseleri, iki haftanın en sert üç günlük düşüşünün ardından, Çinli petrol arama şirketleri Cnooc Ltd ve PetroChina Co'nın Hong Kong'daki rallisi sonucu yükseldi. Hyundai Steel Ltd. Seul'de yaklaşık beş ayın en yükseğine çıkarken, ham madde şirketlerinin yükselişine öncülük etti. Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti, gelişen ülke para birimlerini içeren Bloomberg endeksinin yükselişine öncülük ederek, bir ayın en yükseğine çıktı.

Petrol fiyatları, dolardaki gerileme ve OPEC ile diğer petrol üreticilerinin piyasadaki volatilite konusunda acil toplantı yapma kararı aldıklarına ilişkin spekülasyon sonucunda, yaklaşık yedi yıldaki en büyük düşüşünün ardından sıçrayışını genişletti. Amerika'da hizmet sektörü Ocak ayında iki yıl içindeki en yavaş genişlemesini gerçekleştirdi ve büyümeye dair umutları azalttı. Çin Merkez Bankası, Çin piyasalarının gelecek hafta tatile girmesinden önce nakit sıkıntısını gidermek için harekete geçti.

Bangkok'ta SCB Asset Management'ten Narongsak Plodmechai, "Petrol fiyatları bazı hassasiyetleri geçici olarak giderdi. Yatırımcılar ihtiyatlı olmalı, çünkü petrol fiyatları için büyük bir ralli ya da sıçramanın devamı zor görünüyor" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 10 sanayi grubundan dokuzunun yükselmesiyle, Hong Kong saati ile 13:39'da yüzde 1.5 tırmanarak 732.74 seviyesine geldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi ise, Cnooc ve PetroChina hisselerinin en az yüzde 5.5 değerlenmesi ile yüzde 2.1 yükselerek dört gündeki ilk çıkışına yöneldi.

Güney Kore, Malezya ve Filipinler gösterge endeksleri yüzde 1'den daha fazla yükseldi.

 

Advertisement