Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çinli finans şirketlerinin rallisi ve Fed'in faiz artırımını erteleyeceği yönündeki tahminlerin güçlenmesinin riskli varlıklara olan talebi artırması ile yükselişini ikinci güne taşıdı. Güney Kore wonu güçlendi.

Finans hisseleri, Hong Kong'da Ping An Insurance Group Co. of China Ltd'nin iki haftanın en yükseğine çıkmasıyla birlikte, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin haftalık kaybını silmesine yardımcı oldu. Endoneya hisseleri, ülkenin ekonomik büyümesinin analistlerin tahminlerinin üzerinde çıkmasının ardından altı aya yakın bir sürenin en yükseğine çıktı. Gelişen piyasa para birimlerini kapsayan Bloomberg endeksi yükselişini üçüncü haftaya taşıyarak, Mayıs'tan bu yana en uzun haftalık rallisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Çin Merkez Bankası, sermaye çıkışlarının para piyasalarındaki baskıyı artırması nedeniyle, gelecek hafta başlayacak yeni yıl tatili öncesinde, finans sistemine dört defada, 2015 yılındaki toplama eşit miktarda likidite sağladı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin 30 günlük volatilite göstergesi, yaklaşık dört ayın en yükseğine çıktı.

Bangkok'ta SCB Securities'den Isara Ordeedolchest, "Çin bankaları ve finans şirketleri, merkez bankasının piyasaya para enjekte etmesinden faydalanmaya devam edecekler. Bazı yatırımcılar , değerlemelerinin çok cazip seviyede olması nedeniyle, ucuz hisselerin peşindeler. Yatırımcılar, gelecek hafta Çin piyasalarının tatil olması nedeniyle kapalı olacağı için , işlemlerin 'nispeten durgun' olacağından ihtiyatlı olmalılar" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi finans ve sağlık-bakım şirketlerinin öncülüğünde 10 gruptan 9'unun yükselmesi ile birlikte, Hong Kong saati ile 13.01'de yüzde 0.5 yükselerek 743.03 seviyesine geldi.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.

Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti dolar karşısında en az yüzde 0.3 değer kazandı.