Gıda fiyatları dünyada düşerken Türkiye'de enflasyonun öncüsü oluyor
Türkiye'de kırmızı et ve ekmek fiyatları artarken, ekonomistler, tedarik zinciri ve tarımda yapısal sorunların bu sonuca neden olduğunu düşünüyor
Reuters haberine göre, küresel gıda fiyatları yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Türkiye, manşet enflasyonun üzerinde gelen gıda fiyatları nedeniyle sürekli olarak sıkıntı yaşıyor.
Ankara, enflasyondaki artışı soğutma konusunda çaba harcarken, perakendeciler ve gıda üreticileri arasında gıda fiyatlarındaki artışın suçlusunun kim olduğu konusunda bir tartışma yaşanıyor. Hem üreticiler hem de perakendecileri birbirini fiyatları artırmakla suçluyor.
Sektör temsilcileri ve ekonomistler daha derin yapısal sorunlar olduğunu düşünüyor. Uzun vadeli bir tarım politikasının olmayışı, aracıların tedarik zincirini aksatması ve güçlü bürokrasi gibi sorunlardan bahsediliyor.
Lauressa Advisory'de ekonomi danışmanı Nicholas Spiro, "Türkiye, enflasyonun ciddi bir biçimde hedefin üzerinde gelmesi nedeniyle gelişmekte olan piyasalar arasında ön plana çıkıyor. Küresel gıda fiyatlarındaki sert düşüşe rağmen Türkiye'de özellikle de gıda fiyatlarında ön plana çıkan enflasyon baskısını kırmak için yakın bir zamanda para politikasının yeterince sıkılaştırılacağına dair bir işaret yok." dedi.
Bu hafta açıklanan veri, enflasyonun Ocak'ta yıllık bazda yüzde 9.58'e yükseldiğini ve yüzde 11.69 artışla gıda fiyatlarındaki enflasyonun bu sonuçta belirleyici olduğunu ortaya koyuyor. Ocak enflasyonu 2014 ortalarından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Merkez Bankası bu yıl için gıda enflasyonu beklentisini yüzde 8'den 9'a revize etti. Gıda ve içecek, yüzde 24'le enflasyon sepetinin en büyük kalemini oluşturuyor.
Oysa, Güney Afrika'da gıda fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 5.9 ile yüzde 5.2 olan toplam enflasyon rakamının hafif üzerinde gerçekleşti. Türkiye, gıda fiyatlarındaki artışın toplam enflasyonun yüzde 1.1 üzerinde olduğu Rusya'yı da geride bıraktı.