Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri Rus rublesi öncülüğünde değer kazanırken, Orta Doğu piyasalarında hisse senetleri, Suudi Arabistan ve Venezuela'nın petrol fiyatlarına istikrar kazandırmak için işbirliği yapacağı spekülasyonunun petrolü desteklemesi ile değer kazandı.

Ruble, geçen hafta dolar karşısında yüzde 2.6 değer kaybetmesinin ardından, yüzde 1 yükseldi. Pertrol ihracatçısı Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin hisse senetlerini içeren Bloomberg GCC 200 Endeksiyüzde 0.8 yükselirken, Dubai hisse senetleri yüzde 2.1 tırmandı. Petrol, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi'nin Venezuela'lı mevkidaşı ile Pazar günü Riyad'da buluşmasının ardından yükselerek varil başına 35 dolara yaklaştı. Bir çok Asya piyasası yeni yıl tatili nedeniyle Pazartesi günü kapalı.

20 gelişen ülke para birimini içeren gösterge Londra saati ile 8:40'ta yüzde 0.2 yükseldi. Endeks, petrolün Ocak'ta 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, enerji ihraç eden ülkelerin fiyatlara destek için harekte geçeceği beklentisi ile, 30 doların üstüne tırmanması sonrası, son üç haftanın en kuvvetli yükselişini yaptı.

The MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, hammadde ve enerji hisselerinin öncülüğünde 10 sanayi grubundan 5'inin değer kazanmasıyla birlikte hafifçe yükseldi. Endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri, endeksin bu yıl yüzde 6.9 geri çekilmesi ile birlikte, 12 aylık tahmini kar toplamının 10.9 katı düzeyine geldi. Bu rakam, bu yıl yüzde 8.3 düşen MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi için 14.7 katı düzeyinde.

Brent petrol yüzde 1.2 yükselerek 34.46 dolar varil fiyatına yükseldi ve bu yılın kaybını yüzde 7.7'ye indirdi. Düşüşler genellikle, yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın ihracatını artırmaya hazırlanması ve Amerikan petrol stoklarındaki artışın arz endişelerini desteklemesinden kaynakladı.