"Türkiye'deki satışlar yurtdışı kaynaklı"
-
Kurda 2.95'i aşan yükseliş, borsada %2'nin üzerindeki satışın nedenini Bloomberg HT'ye değerlendiren uzmanlar sert satışların yurtdışı kaynaklı olduğunu belirtiyor
Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda son saatlerde bankacılık sektörü öncülüğünde sert satış dalgası görüldü. Dolar TL karşısında 2.95'i aşarken borsada kayıplar gün içinde %2'yi aştı. BİST bankacılık endeksinde de kayıp %2'yi aştı.
Avrupa'da da borsalar bankacılık hisseleri öncülüğünde sert düştü. Avrupa'nın önemli bankalarından HSBC, ING, BBVA, Santander'de günlük kayıplar % 3.5'i aştı. Satışlar Yunan bankaları Eurobank'ta %27, Alpha Bank'ta %13'ye, Fransız BNP Paribas'ta kayıplar %4.4'e ulaştı.
Bloomberg HT'ye piyasadaki satışları değerlendiren ekonomist Ziya Akkurt Türkiye'deki bankaların herhangi bir sorunu olmadığını, satışların yurtdışı kaynaklı olduğunu söyledi. Akkurt, "Türkiye'deki kayıp biraz yurtdışından gelen dalgadan etkiliyor, Türkiye'deki bankaların herhangi bir sorunu yok. Dünya genelinde ekonomilerdeki büyüyememe sıkıntısı beraberinde kredi riskini de getiriyor. Bu da aktif kalitelerinin bozulacağı anlamına geliyor. Burada en tehlikeli görüntü Çin tarafından geliyor...
Tahmin ediyorum bu satışlar Çin'deki yeni yıl dönemi bitince hızlanabilir..Tüm dünyada bankacılık sektörü cazip görünmediği için satış dalgası yiyorlar..Dünyadaki ekonomik daralma, kredi risklerinin artması, Çin'den başlayan ve konuşulan problemli kredi hacmi bankacılık sektörüne daha ihtiyatlı yaklaşılması gerektiği sinyali verdiğinden bu satış dalgasını görüyoruz" diye konuştu.
Avrupa Merkez Bankası'nın bankacılık hisselerindeki sert düşüşün ardından bir acil toplantı yapıp yapmayacağına dair soruya ise Akkurt "Eğer tahribat devam ederse tabii ki yapılacaktır. Bankacılık sektörünün tehdit altında olması reel sektörü de etkileyecektir. Ekonomik bir krize dönmeden Avrupa MB sürpriz bir toplantıyla duruma müdahale edebilir, bunu da beklemek gerekebilir" yorumunu yaptı.
- "Satış dalgası yurtdışı kaynaklı"
Şeker Yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy da piyasadaki satış dalgasının yurtdışı kaynaklı olduğunu belirtti.
Gürsoy, "İçeride bilançolar gördüğümüz kadarıyla güçlü geliyor..Şu anda yurtdışı kaynaklı kaygılar fiyatlanıyor. Avrupa bankalarında sermaye yeterlilik sorunu vardı. Ve negatif faiz ortamında bankaların marjları olumsuz etkilenecek, Japonya'da ve Avrupa'daki negatif faiz ortamı banka bilançolarına olumsuz yansıyacaktır." dedi.
"Borsada 72 bin 200 seviyesi önemli"
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya da petroldeki satışların küresel riskleri öne çıkardığını ve yurtdışındaki satışlarda etkili olduğunu söyledi.
Bloomberg HT'ye konuşan Yalçınkaya, "Petrol fiyatlarının 30 doların altına indiğini gördük. Petroldeki satışlar küresel riskleri gündeme getirdi. Suudi Arabistan'ın açıklamalarında petrol üretimine dayalı düzenleme olmayacağı algısıyla satışlar endekslere sirayet etti. ABD vadelilerinde de sert kayıplar var..
Borsada 72 bin 200 seviyesi önemli olacak, bu seviye stop loss olarak kullanılabilir, yükselişlerde ise 75 binin üzerinde kapanışların olması iyimserliğin korunması açısından şart gibi görünüyor" yorumunu yaptı.
TL'deki değer kaybına dair ise Yalçınkaya "Kurun yukarı yönlü atak yapma şansı yükseldiği için kurda 2.95 - 2.96'ya doğru yükseliş söz konusu olabilir. 2.93'ün üzerinde kalması bu potansiyeli artıracaktır.