Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 46. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, enflasyonun tek haneye indiğini ama yüksek tek hanede kaldığını dile getirdi.
"Dünya deflasyondan bahsederken biz şu an da yüzde 10'a yaklaşan bir enflasyon resmi ile karşı karşıyayız. Bu ciddi bir tehdittir" diyen Şimşek, enflasyonun yükselmesinin büyüme potansiyelini aşağıya çektiğini söyledi.
Şimşek, büyüme potansiyeli yükseltilmek isteniyorsa enflasyonun ciddiye alınıp kalıcı bir şekilde düşük tek haneye çekilmesi gerektiğini bildirdi.
Bakan Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bu yıl için enflasyonun yüzde 7,5 olacağını tahmin ettiğini anımsatarak, "Bunun inebilmesi için bir taraftan kurda göreceli bir istikrar gerekiyor. Petrol fiyatlarının düşmesi de yardımcı olur, ki şu anda destekleyici" dedi.
Gıda fiyatlarının burada bilinmeyen olduğuna işaret eden Şimşek, ona yönelik bir takım tedbirler üzerinde çalışıldığını söyledi.
Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşük tek haneye indirmenin tek yolunun yapısal reformlarla verimliliği artırmak olduğuna işaret eden Şimşek, bunun da birim maliyetleri aşağıya çekmeleri ve arzı güçlendirmelerinden geçtiğini kaydetti.
Şimşek, iş gücü piyasasını esnek hale getirecek önemli bir çalışmayı tamamlayarak meclise sunduklarını belirterek, "Önümüzdeki hafta salı gününden itibaren ilgili komisyonda İşgücü Piyasası Esneklik Tasarısı görüşülecek. Bu önemli. Yani sadece reformdan bahsetmiyoruz, şimdi yavaş yavaş da bunun gereğini yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"Bu sene asgari ücret artışı nedeniyle büyüme yüzde 4,5'e çıkabilir"
Şimşek, bu sene asgari ücret artışı nedeniyle büyümenin yüzde 4,5'e çıkabileceğini düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:"Ama yüzde 5'e çıkması ve 5'te kalmasının ön koşulu reformlar yoluyla toplam faktör verimliliğini artırmaktır. Bunun da farkındayız. Bu planın önemli bir parçası."
Reformlarla işsizliği yüzde 5'in altına çekeceklerine inandıklarını vurgulayan Şimşek, genel devlet açığında ise geçen sene dengenin sağlandığını, bunun asgari ücretten dolayı bir miktar artacağını ama yine de yüzde 1'in altında bir açıktan bahsedildiğini bildirdi.Şimşek, genellikle bütün ülkelerde sorunların makro olarak bilindiğini ancak bunların temelinde hep firma düzeyinde sıkıntıların olduğunu, yani mikro problemler olduğunu ifade etti.
Şimşek, "Zor bir küresel konjonktürden geçiyoruz fakat Türkiye'nin yakın coğrafyasına ilişkin bir takım tehdit ve belirsizlikler varsa da pragmatik rasyonel zemini kaybetmeyeceğiz. Çok iyi bir yol haritamız var reform yapacağız. 3 çıpamız var; Avrupa Birliği, yapısal reformlar ve kamu maliyesindeki disiplin.
Dolayısıyla Türkiye'nin geleceği parlak. Kötümserliğe gerek yok" şeklinde konuştu.Şimşek, dünyadaki gelişmelerin Türkiye'yi muhakkak etkileyeceğini belirterek, “Türkiye'nin ciddi avantajları var. Türkiye'de güçlü bir hükümet ve siyasi istikrar var. Bu reformların yüzde 60-70'ini uygularsak Türkiye çok hızlı bir şekilde tekrar yüzde 5 ve üzeri büyümeyi önümüzdeki 20 yılda sağlayabilir" diyerek sözlerini tamamladı.