Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Emtia grubunun en hızlı yükseleni olan altın yeniden dünyaya dönüyor.

Altını 2016 yılında Bloomberg Emtia Endeksi'nin en hızlı yükselen üyesi haline getiren bu ralli, Pazartesi günü, spot altın fiyatının, yükselen hisse senedi piyasaları ve güçlü yuanın güvenli liman alımlarını azaltması sonrası son bir ayın ilk art arda iki günlük düşüşünü gerçekleştirmesi ile teklemeye başladı.

Spot altın yüzde 2.1 ile 17 Aralık'tan bu yana en hızlı gün içi kaybını gerçekleştirerek ons başına 1,211.62 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 16:00'da 1,212.82 dolara geldi. Metal Cuma günü, 11 Şubat'ta 1,263.48 dolar ile Şubat 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.7 gerilemişti.

Altın bu yıl, zayıflayan küresel ekonomi, yaygınlaşan negatif faiz ve zayıflayan yuanın güvenli liman alımlarını artırması ve Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmayı erteleyeceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından en yi performans gösteren meta oldu. Pazartesi günü, Cuma günü ABD hisse senetlerinde görülen rallinin ardından, hisse senedi piyasalarının yükselmesi ve Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın destekleyici yorumları sonrası yuanın değer kazanması risk iştahını artırdı.

Risk Yön Değiştirdi

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Bernard Aw, "ABD hisse senetlerinde CUma günü yoğun bir yükseliş gördük," dedi ve "Böylelikle bu durum, asında, risk bekleyişlerinde risk iştahı tarafına doğru bir dönüş olduğu anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Madencilik hisse senetleri, altına paralel olarak düştü. Pazarytesi günü ilk yarı karının düştüğünü açıklayan Newcrest Mining Ltd., Sydney'deki işlemlerde yüzde 0.6 gerilerken, Zijin Mining Group Co., Hong Kong'daki işlemlerde bir haftayı aşkın süredir ilk kez değer kaybetti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü yüzde 0.3 artarak 1,592.3 tona çıktı ve Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Varlıklar bu yıl yüzde 8.9 arttı.

Diğer değerli metallerde ise, spot gümüş yüzde 3 düşüşle ons başına 15.27 dolara inerken, platin yüzde 1.7 ve palladyum yüzde 0.6 geri çekildi.

(12:00'de güncellendi)