Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Petrol devlerinin anlaşmasında göze çarpan problem

Petrol devlerinin anlaşmasında göze çarpan problem

Rusya ve 3 OPEC ülkesinin üretimi dondurmaya yönelik kararının ardından gerçekten değişen bir şey var mı?

Giriş: 17 Şubat 2016, Çarşamba 09:35
Güncelleme: 17 Şubat 2016, Çarşamba 09:46

Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol arzını rekora yakın seviyelerde dondurma kararı petrol traderlerini pek etkileyemedi

Anlaşmanın sağlandığına dair haberin ardından petrolün varil başına fiyatı 31.50 doların üzerine çıksa da, WTI petrolü vadelileri o andan itibaren 30 doların altına geriledi.

Anlaşmanın petrol fiyatları üzerinde düşük etkide bulunmasının tek sebebi arzın kısılması yerine arzın dondurulması kararı alınması ya da anlaşmaya bağlı şartlar değil. Anlaşmanın fiyatları desteklememesinin bir nedeni de halihazırda en büyük iki petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimlerinde zaten uzun zamandır de facto bir üretim tavanının var olması.

Geçtiğimiz dört yılda, Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde, özellikle de diğer büyük üreticilere kıyaslandığında, çok küçük değişiklikler oldu.

Bu süre zarfında, Libya ve İran petrol üretimi çakıldı, Kuzey Afrika üretimi kaya gazı devrimi nedeniyle hızla yükseldi, Irak üretimi çoğaldı. Rusya ya da Suudi Arabistan değil bahsi geçen ülkelerdeki petrol üretimindeki büyüme (ya da azalma) fiyatların ne zaman ve hangi seviyeye kadar toparlanacağı konusunda karar verici olacak. Suudi Arabistan'ın üretimi daha fazla artırabilecek kapasitesi var; Rusya ise Siberya petrol sahalarındaki düşüş oranı göz önüne alındığında üretimi mevcut yüksek seviyelerde tutabilme konusunda sıkıntı yaşayabilir.

Tarihin tekerrür edeceğini düşünerek, 1990'ların sonunda düşük petrol fiyatlarına getirilen çözümü gözden geçirecek olursak, fiyatları tekrar dengeye getirme konusunda arz taraflı bir çözüm, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin beraber hareket etmesini gerektiren kademeli ve uzun bir süreç olabilir.

Bloomberg Enerji baş muhabiri Javier Blas, "Bu anlaşmada yer almayan büyük ülkeler var, İran tabii ki bu anlaşmanın bir parçası değil, ve bu yeni oluşumda yer almayan diğer önemli üreticiler, Teksas, Kuzey Dakota ve Oklahoma. ABD'li petrol üreticilerinin de katılması gerekir. Eğer katılmazlarsa, bu anlaşmayı imzalayanlar piyasayı etkilemeye yetecek güce sahip olamaz." dedi.