Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse sentleri, petrol fiyatlarının yükselmesi ve ABD hisse senetlerinin çıkışını üçüncü güne taşımasının ardından değer kazandı ve bu haftaki rallisini yeniden başlattı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, ham madde şirketlierinin öncülüğünde yukarı yönde hareket etti ve Tokyo saati ile 13:36'da yüzde 2.2 yukarıda seyrediyordu. ABD'de Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Fed'in bu yıl faiz artırımını yavaşlatabileceğini işaret etmesinin ardından yükseldi. Petrol, İran'ın, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimini rekor seviyelerde dondurma kararını, kendi üretimini durdurup durdurmayacağına ilişkin bilgi vermeden desteklemesinin ardından varil başına 31 doların üzerine çıktı.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd dinamik piyasalar müdürü Nader Naeimi, "Fed tutanakları, ABD merkez bankasının faiz artırımını hızlandırmayacağını gösterdi ve bu iyi haber," dedi ve "Bu rallinin daha da devam etmesini bekliyorum. Zira koşullar sıçramanın biraz daha sürmesi için uygun hale geliyor. Kötümserlik aşırı seviyelere çıkmıştı" şeklinde görüş belirtti.

Gösterge endeks, Cuma günü dünyanın en büyük ekonomilerinin büyümelerine ilişkin endişeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından 3.5 yılın en düşük seviyesine inmesi sonrası, son dört günde yüzde5.8 yükseldi ve 2011'den bu yana en iyi haftalık performansına yöneldi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.3 yükselerek 1,312.17 puana çıktı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.1 tırmandı.