Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Amerikan ham petrol stokları verisinin ardından petrol fiyatlarının kazançlarını geri vermesi ile birlikte geri çekildi ve üç günlük yükselişini durdurdu. ABD Hazine tahvilleri, altın ve yen, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara geri dönmesi sonucu, hep birlikte yükseldi.

Emtia üreticileri ve finans şirketleri, ABD'de petrol stoklarının 86 yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verinin geçen haftanın en fazla yükselen hisselerinde geri çekilmelere neden olması ile birlikte, Standard & Poor's 500 Endeksi'ndeki (S&P 500) kayıplara öncülük etti. Avrupa hisse senetleri, gıda hisseleri ve bankalardaki kayıpların, aralarında Air France-KLM Group'un da bulunduğ beklenenden iyi kar açıklayan şirketlere gelen alımlara ağır basması sonucu, kazançlarını geri verdi. Gelişen piyasa hisse senetleri kazançlarını altı haftanın en yüksek seviyesi yakınında sürdürürken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 1.77'ye kadar indi.

Finans piyasalarındaki kargaşa geçen haftadan bu yana yatışırken, yatırımcılar halen ham petroldeki küresel arz fazlasını ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın hızlanıp hızlanmayacağını izliyor. S&P 500 Endeksi'nde bu yılki kayıpların neredeyse yarısı, Fed'in faiz artırımının hızı konusunda karar verirken piyasa volatilitesine de baacağının işaretini vermesi ile birlikte, Çarşamba günü itibariyle son üç günde geri alındı. Bu durum ayrıca, son satış dalgasında görülen birlikte hareketlerin azalmasına neden oldu. S&P 500 Endeksi ve aralarında petrol ve hisse senedi gösterge endekslerinin bulunduğu 10 varlık sınıfı arasındaki korelasyon, Bloomberg'in delerdiği verilere göre, zayıfladı.

Gradient Investments Group kıdemli yatırım analisti Mariann Montagne, "Üç gün art arda görülen yükselişlerin ardından, küçük çaplı bir geri çekilme bekliyordum. Özellikle büyümenin oldukça iyi gitmesi ile birlikte, bazı yatırımcılar mola vererek karlarını realize edebilir." dedi ve "Genel olarak, piyasanın petrol tarafından yönlendirilmesi birkaç ay daha sürecek" şeklinde görüş belirtti.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 12:57'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu.

(20:30'da güncellendi)