Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japon yenindeki güçlenme ve ham petrol stoklarındaki artışın petrol fiyatlarını ve enerji üreticilerinin hisse senetlerini aşağı çekmesi sonucu değer kaybetti ve Aralık 2011'den bu yana en büyük haftalık kazancının bir kısmını geri verdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:51.2de yüzde 1 düştü ve haftalık kazancını yüzde 5.4'e daralttı. Asya hisse senetleri, geçen hafta, dünyanın en büyük ekonomilerinin büyüme görünümlerine ilişkin endişeler ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisi ile son 3.5 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, bu haftanın ilk dört iş gününde yüzde 6.5 kadar yükseldi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Petrol piyasasındaki bekleyişler, son dönemde, hisse senedi piyasalarındaki bekleyişler için temel makro faktör haline geldi," dedi ve "Düşük petrol fiyatlarının uzun süre devam edeceği senaryosuna bağlı olarak olası kredi piyasası sorunları, yatırımcıların şu anda ellerindeki uzun endişe listesinin en üstünde yer alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bu haftaki kazançlara karşıni MSCI Asya Pasifik Endeksi halen bu yıl yüzde 9.2 aşağıda. Ocak ayının başından beri, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş, Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in yavaşlamasına ilişkin endişeler ve banka hisselerine gelen güçlü satışlar, küresel piyasa hisselerinin son beş yılda ilk kez ayı piyasasına girmesine neden oldu.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 2.1 düşüşle 1,283.18 puana indi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 kayıpla 15,836.23 puana düştü. Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında yükselişini ikinci güne taşıyarak 112.90'a çıkmasınndan olumsuz etkilendi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 gerileyerek 2,849.40 puana gevşedi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.5 düştü.