Çin'de sermaye çıkışları henüz başlıyor olabilir
Yuanda olumsuz görüşe sahip yatırımcılar, yuanda bu ay yaşanan rallinin Çin'den sermaye çıkışının tersine döndüğünün işareti olarak anlaşılmaması gerektiğini söylüyor
Yuanda olumsuz görüşe sahip yatırımcılar, yuanda bu ay yaşanan rallinin Çin'den sermaye çıkışının tersine döndüğünün işareti olarak anlaşılmaması gerektiğini söylüyor. Goldman Sachs Group yuanda yaşanacak yeni değer kayıplarının sermaye çıkışlarını hızlandıracağını söylüyor.
Sermaye çıkışlarını 2014'te tahmin eden Daiwa Capital Markets, Çin'de 3 trilyon dolara ulaşan borçların yarısından azının ödendiğini söylüyor. Commerzbank AG, Ocak'ta rekor seviyeye ulaşan yeni yuan kredileri verisi şirketlerin dış borçlarını ödemeye çalıştığını gösteriyor. Çin'de yurtiçinde şirket tahvili satışları bu yıl yaklaşık iki kat artarken, dolar cinsinden offshore şirket tahvili ihracı yüzde 30 düştü. Goldman Sachs, 2015'in ikinci yarısında 550 milyar dolar değerinde sermaye çıkışı olduğunu söylüyor. Goldman'a göre yuandaki yüzde 1 değer kaybı 100 milyar dolar veya daha fazla sermayenin çıkması riski oluşturuyor.
2013'e kadar dört yıl boyunca yuan değer kazanırken, Çin'deki şirketler offshore dolar borcu alarak bu parayla Çin'de güçlü seyreden para biriminden ve yüksek faiz oranlarından faydalanmışlardı.
Çin şirketlerinin oynadığı bu tek yönlü oyun, yuanın dolar karşısında 1994'ten bu yana en büyük değer kaybını yaşamasıyla 2014'te sona ermeye başladı. Yuanda bu ay yaşanan yüzde 0.9 ralli, analistlerin yıl sonu itibariyle yüzde 3.4 düşüş yaşanacağına dair beklentisinden caymasına yetmedi.
Daiwa Capital Markets Asya (Japonya hariç) baş ekonomisti Kevin Lai, carry trade'in çözülmesi anlamında "bu işin henüz yarısı tamamlandı" dedi. Lai, "Benim odak noktam carry trade'in azalması değil ters yöne dönmesi. İnsanlar yuanda satış yönünde yeni pozisyonlar alıyor. Artık devasa boyutta bir deflasyonist senaryodan bahsediyoruz. Bu durum da piyasa, ekonomi ve aslında herşey için oldukça kötü olur." dedi.