KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Altın, Asya'da hisse senetlerinin yeniden yükselmeye başlaması ve Cuma günü ABD'de açıklanan enflasyon rakamının yukarı yönde kıpırdamasının Fed'in faiz artırımı beklentilerini güçlendirmesi sonucu değer kaybetti.

Spot altın yüzde 1 düşüşle ons başına 1,214.83 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 15:29'da 1,216.43 dolara geldi. Metal geçen hafta, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin yüzde 5.9 ile Aralık 2011'den bu yana en güçlü çıkışını göstermesi ile birlikte yüzde 0.9 geri çekildi. Asya hisselerinin gösterge endeksi Pazartesi günü yüzde 0.7 daha yükseldi.

Altın, üç yıl üst üste değer kaybettikten sonra, 2016 yılında, küresel ekonomideki zayıflık ve emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yüzde 15 değer kazandı. ABD'de Cuma günü açıklanan gıda ve akaryakıt hariç tüketici fiyatları Ocak ayında dört yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Fed'in ikinci faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Hong Kong'da Wing Fung Financial Group araştırma müdürü Mark To, "Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verisi beklenenden biraz güçlüydü," dedi ve "Yatırımcılar, enflasyon rakamının daha normal bir ABD faiz artrırımı hızı işaret etmesi ile birlikte, daha az riskten kaçınma eğilimindeydi" şeklinde görüş bildirdi. To, ayrıca, 1,180 doların önemli bir destek seviyesi olarak gördüldüğünü sözlerine ekledi.

Yatırımcılar, üç yıllık düşüşün ardından, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını 2016 yılında artırdı. Altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 25.39 ton ya da yüzde 1.6 artarak 1,640.81 tona çıktı. Bu, yüzde bazında, Mayıs 2010'dan bu yana en büyük artışı işaret ediyor.

(11:00'de güncellendi)

 

Advertisement