Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Barclays: Yuanda sert devalüasyon gerek

Barclays: Yuanda sert devalüasyon gerek

Barclays Çin'den sermaye çıkışlarının son bulması için yuanda yüzde 25 düzeyinde bir değer kaybına ihtiyaç olduğunu ve 6 ila 12 ay içerisinde döviz rezervlerinin "rahat seviyelerin" de altına gelebileceğini söyledi

Giriş: 23 Şubat 2016, Salı 12:17
Güncelleme: 23 Şubat 2016, Salı 12:20

Barclays'e göre, yuanda sert ve tek sefere mahsus bir devalüasyon Çin Merkez Bankası'nın sermaye çıkışına karşı ve piyasadaki algıyı değer kaybından değer kazancına çevirmeye yönelik alabileceği önlem seçenekleri arasında bulunuyor.

Barclays analistleri, Çin'e yönelik algıların değişebilmesi için yüzde 25 seviyesinde olmasını beklediği böylesi bir hamle riskinin Çin'in döviz rezervlerinin çakılması nedeniyle giderek arttığını belirtti. Barclays analistleri Çin'in döviz rezervlerinin mevcut hızla giderse 6 ila 12 ayda mevcut "rahat seviyelerin" altına düşebileceğini ve sermaye kontrolleri ya da sıkılaştırıcı para politikası gibi önlemlerin de sermaye çıkışını önlemek üzere gözden geçirilecek seçenekler arasında olabileceğini düşünüyor.

Analistlere göre, bütün bu seçenekler tehlikeli unsurlar içeriyor. Küresel ekonominin durumuyla ilgili endişeler artarken yuanda yeni ve hızlı bir değer kaybı yatırımcıları korkutabilir ve diğer merkez bankaları da Çin'in ihracatta avantaj sağlamasının önüne geçmek için benzer adımlar atabilir. Barclays raporunda, ihracat yönlü bir ekonomide sıkı sermaye kontrollerinin işe yaramayacağı, sıkılaştırıcı politikaların büyümeyi yavaşlatacağını ve iflaslara yol açacağını belirtiliyor.

Euromoney'e göre dünyanın üçüncü büyük para birimi traderı olan Londra merkezli Barclays'den makro araştırma şefi Rajadhyaksha ve Çin baş ekonomisti Chang'a göre, "Bu boyutta bir devalüasyonun dünyanın geri kalanına "satılabilmesi" imkansız gözüküyor. Çin Merkez Bankası sermaye çıkışlarını durdurabilmek için muhtemelen daha agresif önlemler almak durumunda kalacak." dedi.