Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Sanayileşme Yönergesi ile kartlar yeniden karılacak

Sanayileşme Yönergesi ile kartlar yeniden karılacak

  • Savunma Sanayii Müsteşarlığı, sektörün geldiği aşamayı ve edinilen tecrübeleri dikkate alarak yeni Sanayileşme Yönergesi hazırlıyor

Giriş: 26 Şubat 2016, Cuma 11:25
Güncelleme: 26 Şubat 2016, Cuma 11:26

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), sektörün geldiği aşamayı ve edinilen tecrübeleri dikkate alarak yeni Sanayileşme Yönergesi hazırlıyor. Bu kapsamda, genel olarak yerli savunma sanayisini ve özellikle de yan sanayi ve KOBİ'leri daha etkin şekilde desteklemek üzere birtakım düzenlemeler yapılması amaçlanıyor.

SSM'den alınan bilgiye göre, offset uygulamalarının döviz kazandırıcı işlemler olarak tanımlandığı dönemler geride kalacak. Offset, artık ülkelerin yeni yetenek kazanımı ve ihracat potansiyelinin artırılmasının en etkili araçlarından biri olarak görülüyor ve offsetin rakamı ve kendisi kadar, nasıl kullanıldığı, yerli sanayiye katkısı, şirketleri nereden nereye getirdiği daha büyük önem taşıyor. Bu anlamda yerli katkı oranının kullanılacağı kritik alanların belirlenmesinde offset önemli yer tutuyor.

Offset uygulamaları ve süreçleri, Müsteşarlık bünyesinde yapılan çalışmalarla 1991 El Kitabı'ndan bugüne, 2000, 2003, 2007 yönergeleri ile geliştirildi. Son olarak 2011'de yayımlanan Sanayi Katılım/Offset Yönergesi'yle SSM tarafından yürütülen savunma sanayi projeleri kapsamında imzalanacak sözleşmelerde, firmalardan yüzde 70 sanayi katılım/offset taahhüdü talep edilmeye başlandı. Söz konusu yönerge ile yerli sanayinin projelerde daha çok yer alması ve sektörün derinleştirilmesine yönelik olarak yan sanayi ve KOBİ kullanımının ön plana çıkması teşvik edildi.

Uluslararası arenada, ülkelerin ekonomik ve siyasal alandaki gücünü belirleyen unsurlarından birisi olan savunma sanayisinde, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak değişime, yeniliğe ve modernizasyona sürekli olarak ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda, sanayi katılım/offset yönergeleri kapsamında gerçekleştirilen uygulamaların etkinliğinin arttırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına için yönerge ve sözleşme revizyon çalışmaları yürütülüyor.

Müsteşarlık tarafından da yürütülen sanayi katılım/offset uygulamalarına bakıldığında yerli savunma sanayisinin gelişimi ve uygulanan proje modellerindeki değişime paralel olarak, offset konusunda farklı ve yeni uygulamalar gündeme geliyor ve zaman içerisinde offset ile ilgili yönergelerde değişiklikler yapılıyor. Bu kapsamda sektörün geldiği aşama ve edinilen tecrübeler dikkate alarak, yeni sanayileşme yönergesi çalışmaları Sanayileşme Daire Başkanlığı tarafından sürdürülüyor. Genel olarak yerli savunma sanayisini, özellikle de yan sanayi ve KOBİ'leri daha etkin şekilde desteklemek üzere birtakım düzenlemelerin yer alması öngörülen yeni Sanayileşme Yönergesi'nin bu yıl yayınlanması planlanıyor.

Öte yandan, yan sanayi ve KOBİ'ler için oluşturulan kredi ve teşvik mekanizması kapsamında, savunma sanayisine yönelik projelerden iş alan alt yüklenici firmalara Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı gereği Savunma Sanayii Nitelikli Ürün ve Altyapı Destekleme Programı'yla 50 milyon dolar kaynak imkanı sunuluyor.

Alt yüklenici olarak görev yapan firmalar ilgili krediyi savunma sanayisine yönelik projelerden iş almaları kaydıyla, proje kapsamında ihtiyaç duydukları makine ve teçhizat yatırımları için proje süresince geri ödemeli olmak üzere ve dolar üzerinden yıllık yüzde 2,1 faizle kullanabiliyor. Bugüne kadar KOBİ statüsünde 7 firma söz konusu krediden faydalandı.

AA