Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında ikili ilişkilerin ve iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında "İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu" gerçekleştirilecek.

Borsa İstanbul açıklamasına göre, Tahran Borsası ile geçen yılın ekim ayında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın ardından iki borsa arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar başlıyor. İki borsa tarafından ortaklaşa ilk kez düzenlenecek "İran-Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu", 29 Şubat Pazartesi günü Tahran’da yapılacak.

Bu iş birliği çalışmalarının Borsa İstanbul için en önemli ayağını, İranlı şirketlerin çifte kotasyon kapsamında Borsa İstanbul’da işlem görmesi oluşturuyor. Söz konusu forum ile Borsa İstanbul ve Türkiye sermaye piyasasının İran ile iş birliği yapma arzusunu göstermek hedefleniyor.

Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Tuncay Dinç önderliğindeki heyetin Tahran programına Türkiye’den Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, aracı kurumlar, yatırım bankaları, hukuk büroları, portföy yönetim şirketleri temsilcileri katılacak. İran aracı kurumları, yatırım bankaları ve danışmanlık şirketlerinin temsilcilerinin de tanıtım toplantısına büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

Bu forum ile iki ülke sermaye piyasaları oyuncuları arasında somut iş birliği alanları belirlenerek bunlar için gereken altyapının hazırlanması çalışmaları başlatılacak. İran sermaye piyasası aktörleri ile İranlı şirketlere, Borsa İstanbul halka arz ve işlem görme ile ilgili bilgi aktarılacak. Bunun yanı sıra İslami finansal enstrümanlar, vadeli işlemler gibi konularda da çalışmalar yapılması bekleniyor.

Tahran Borsası ve İran Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumu yetkilileri tarafından 26 Ekim 2015 tarihinde Borsa İstanbul’a gerçekleştirilen ziyaret sırasında, Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Mutabakat Zaptı, iki borsa arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve her iki taraf için faydalı iş olanakları sunmayı amaçlıyor. Borsa İstanbul ile Tahran Borsası arasında imzalanan Mutabakat Zaptı, bilgi ve uzmanlık paylaşımını, personel değişim programlarını, ortak faaliyetler düzenlenmesini ve çifte kotasyon imkanlarının geliştirilmesini öngörüyor.