Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel büyümeye ilişkin kötümserlik sonucu artan güvenli liman alımları ile son dört yılın en büyük aylık kazancına yöneldi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,228.65 dolara kaar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 14:21'de 1,227.44 dolara geldi. Metal Şubat ayında yüzde 9.8 yükseldi ve Ocak 2012'den bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Altının bu yıl, küresel hisse senedi ve Döviz piyasalarındaki kargaşa ortamında, Fed'in faiz artırımlarını erteleyebileceği beklentisinin güçlenmesi sonucu, yüzde 15 yükselmesi, onu 2016 yılının en iyi performans gösteren varlığı haline getirdi. Altının yükselmesi ve analistlerin altın için fiyat hedeflerini yükseltmesi ile birlikte, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ERTF) altın varlıkları yaklaşık 17 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Spekülatörler de altındaki net uzun pozisyon sayısını son bir yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Mumbai'de Commtrendz Risk Management Services Ltd. direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "ETF girişleri ve güvenli liman alımları altın fiyatlarının güçlü kalmasına yardımcı oluyor," dedi ve "Ayrıca spekülatörlerin durumuna baktığımızda, çoğunun altın için uzun pozisyon sayısını artırdığını görüyoruz. Tüm bunlar bu noktada, altının güvenli liman olarak alıcı bulduğunu gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü itibariyle 3.9 ton artarak 1,682.6 tona yükseldi ve Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısı, 23 Şubat haftası yüzde 32 sıçrayarak 123,566'ya çıktı. Uzun kontratlardaki artış sekizinci haftaya yayıldı ve böylelikle, 2012'den bu yana en uzun yükseliş serisi görüldü.

Spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 14.68 dolarda kaldı ve son bir yıla ilk kez üst üste ikinci ayı kazançla geçmeye yöneldi.

Palladyum yüzde 1.4 yükselerek ons başına 491.88 dolara çıkarak aylık kaybını daraltırken, platin ons başına 922.38 dolara gelerek Şubat ayındaki kazancını genişletti.

(08:40'ta güncellendi)