KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Euro Bölgesi'nin yüksek işsizliği aşağı çekmek, ekonomideki kaldıracı azaltmak ve enflasyonu fiyat istikrarı hedefi seviyesine geri getirmek için acil olarak daha yüksek büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Coeure, AMB'nin negatif faizin bankaların karlılığını olumsuz etkileme risklerini izlediğini ve bankanın fiyat istikrarını öne alma taahhüdüne bağlı olduğunu kaydetii.

Coeure, Süddeutsche Zeitung gazetesinin Frankfurt'ta düzenlediği bir konferansta konuştu. Avrupa ekonomisinin bugün çeşitli belirsizlik kaynağıyla karşı karşıya olduğunu belirten Coeure, "Bu belirsizliklerin önemli bir kısmı, krizin üzerinden 8 yıl geçmesine karşın geçiş dönemini henüz tamamlamamış olmamızdan kaynaklanıyor" dedi.

Coeure, Avro Bölgesi bankalarının karlarının krizden bu yana belirgin olarak artmış olmasına karşın mevcut durumda zayıf kalmaya ve öz sermaye maliyetinin altında olmaya devam ettiğini ifade ederek, düşük karlılığın bankaların dahili sermaye oluşturma kapasitelerini kısıtladığına dikkati çekti.

Avro Bölgesinin hala bir toparlanma sürecinde olduğunu anımsatan Coeure, "Euro Bölgesinin yüksek işsizliği aşağı çekmek, ekonomideki kaldıracı azaltmak ve enflasyonu fiyat istikrarı hedefi seviyesine geri getirmek için acil olarak daha yüksek büyümeye ihtiyacı var. Finans sektöründeki belirsizlik sadece bu patikayı engelliyor ediyor" ifadelerini kullandı.

"Finans sektöründeki zorluklar aynı zamanda fırsat"

"Belirsizliğin azaltılması için hem politika yapıcılar hem de finansal kurumlar üzerine düşeni yapmalı" diyen Coeure, politika yapıcıların ve finansal kurumların finansal sistemin amaca uygunluğundan ve toparlanmayı finansa etme kabiliyetinden emin olması gerektiğine işaret etti.

Coeure, finans sektöründeki zorlukların yeni fırsatlar oluşturabileceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak finans sektörünün karşılaştığı zorlukların aynı zamanda bir fırsat sunduğunu unutmamamız gerekiyor. Zorlu bir iş ortamı bankaları daha verimli olmaya zorlayabilir. Yeni ve istikrarlı bir ortam finans sistemini daha güvenli hale getirebilir ve rahatsız edici bir teknolojik ortam yeni iş modellerine, daha iyi finansal hizmetlere neden olabilir."

Advertisement