Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri ve hisse senetleri, yükselen emtia fiyatlarının yatırımcıları cezbetmesi ve Çin liderlerinin yuan istikrarına yönelik teşvik arayışlarıyla, Ekim'den beri en iyi haftasına doğru ilerledi.

Güney Kore wonu, bir yıla yakın sürede hisse senetlerine yönelik en büyük sermaya akışı ile birlikte, yaklaşık beş ayın en güçlü haftalık kazancına ilerlerken, Endonezya rupisi kazançlarını 12'inci güne taşıdı ve 9 ayın en yükseğine çıktı. Tayvan Merkez Bankası, ihracata zarar verecek kazançları engellemek için, Perşembe günü öğleden önce alışılmadık adımlar atarak piyasaya müdahale etti. Hindistan hisse senetleri gösterge endeksi, Maliye Bakanı Arun Jaitley'in gelecek yılın bütçe açığını, gayrisafi milli hasılanın yüzde 3.5'i içinde tutacağını vaat etmesi üzerine, dört yılın en büyük haftalık yükselişine yöneldi.

Yabancı fonlar, olumlu ABD verileri ve Çin'in küresel gelişmenin yavaşladığına dair endişeleri sakinleştirmesi üzerine, Kore, Tayvan, Hindistan ve Tayland hisse senetlerine 2.5 milyar dolardan fazla para akışı gerçekleştirirken, emtia fiyatlarını içeren Bloomberg endeksi beş haftanın en yükseğine çıktı.

Yatırımcılar, bugünkü ABD tarım dışı istihdam verilerini, sağlık hizmetleri, ABD ekonomisi ve Fed'in faiz artırımına yönelik adımlarına dair ipuçları yakalamak için yakından takip edecek. Çinli liderlerin; bu hafta sonu yapılacak Çin ulusal Halk Meclisi toplantısını, yuanda değer kaybı beklentilerini yatıştırmak için kullanması bekleniyor. Hong Kong Mizuho Bank Ltd.'de Asyalı yabancı para stratejisti Ken Cheung "Gelişmekte olan Asya piyasalarına hisse senetlerine sermaye akışı bu hafta sıçrama yaptı." dedi ve "Emtia fiyatlarındaki sıçrama bunda rol oynadı. Cheung, Malezya ringgitinin kazançlarını genişletmesini beklediğini sözlerine ekledi.