Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Jim Rogers, Bloomberg Television'a istihdam verisi öncesinde verdiği röportajda önümüzdeki 1 yıl içerisinde ABD'de resesyon riskinin yüzde 100 olduğunu açıkladı ancak yine de dolar alma tavsiyesinde bulundu.

Rogers Holdings YK Başkanı Jim Rogers ABD ekonomisinin önümüzdeki 12 ayda resesyona gireceğinden emin. Ünlü yatırımcı, Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, ABD ekonomisinin düşüşe geçme ihtimalinin yüzde 100 olduğunu söyledi.

Rogers, "ABD'de son resesyonu yaşamamızdan bu yana 7-8 yıl geçti, ve normal olara tarihsel perspektifte bakarsak resesyonlar 4 ila 7 yıl arasında çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşiyor. En azından şimdiye kadar hep böyle oldu. Tabii ki 4 ila 7 yıl arasında gerçekleşmesi gerekmiyor, ancak borçlanma araçlarına bakarsak bunların şaşırtıcı olduğunu görüyoruz." dedi.

Bir çok Wall Street ekonomisti ABD'nin bahsedilen süre zarfında resesyona girme ihtimalini çok daha düşük olarak değerlendiriyor. Bir çok ekonomiste göre bu oran genelde yüzde 33'ün altında bulunuyor.

Rogers, borçlanmada düzensiz bir azalmayı ve resesyonu neyin tetikleyeceği konusunda ayrıntı vermese de, Çin, Japonya ve euro bölgesindeki ekonomik yavaşlamalar için bir çok bulaşma kanalı olasılığı olduğunu söyledi.

George Soros'un eski ortağı Rogers, yatırımcıların doğru veriye odaklanması durumunda, ABD ekonomisinin gücünü kaybettiğine dair işaretlerin görülebileceğini söyledi.

Rogers, "Eğer ücretlerden alınan vergi rakamlarına bakılırsa, bunların zaten durağan olduğu görülür. Hükümetin açıkladığı verilere dikkat etmeyin, gerçek rakamlara dikkat edin." dedi.

Rogers, ekonomi konusunda karamsar olsa da, ABD dolarında uzun pozisyona sahip.

Rogers, dolar hakkında, "Dolar bir balona bile dönüşebilir. Demek istiyorum ki, eğer küresel çapta piyasalar çöküyorsa, bu senaryonun gerçekleştiğini düşünelim, herkes parasını dolara yatıracaktır ve dolar da bir balona dönüşebilir." dedi.

Rogers, kendisinin en çok tanındığı varlık sınıfı olan emtia hakkında, ABD dolarının güçlenmesinin tarihsel olarak emtia için olumsuz bir gelişme olduğu yorumunda bulundu.

Rogers, geçtiğimiz Cuma yen pozisyonunu kapattığını söyledi. Rogers, yen sıkça riskten korunma aracı olarak görülse de, yenin Japonya Merkez Bankası bilançosunun büyük çapta ve sürekli genişlemesi durumunda güvenli liman arayışından faydalanamayacağını söyledi.