Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlere göre güçlü tarım dışı istihdam verisi Fed'in Mart ayı sonrasındaki herhangi bir toplantıda faiz artışı fikrini canlı tutacak.

Marketwatch'in derlediği habere göre Stamford'daki RBS'te üst düzey ekonomist olan Kevin Cummins, "Bu veri Nisan ayında yeni bir faiz artışı ihtimalini artırıyor" dedi. Ancak ekonomist Fed'in bu ayki toplantısında adım atmaktan kaçınacağını, bu ay faiz artışı için biraz erken olduğunu söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, tarım dışı sektörler geçen ay 242 bin kişiye daha istihdam imkanı yarattı. Beklenti 195 bindi.

BMO Capital Markets üst düzey ekonomisti Sal Guatieri "Güçlü istihdam verisi, resesyon endişelerini azaltacak ve Fed'in sıkılaştırma politikasına devam etmesine neden olacak" yorumunu yaptı.

High Frequency Economics şef ekonomisti Jim O’Sullivan ve Barclays ekonomisti Rob Martin Fed'in Nisan gibi faiz artıracağı konusunda hemfikir.

Oxford Economics ekonomisti Kathy Bostjancic ise düşük ücret artışlarına dikkat çekiyor. Bostjancic bugünkü verinin Fed'e karışık sinyaller gönderdiğini ve Fed'in eylüle kadar adım atmayacağını öngörüyor.

Bir önceki ay yüzde 0,5 artan haftalık ortalama saatlik ücretler şubatta aylık 0,1 geriledi. ABD Merkez Bankasının (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretlere yönelik beklenti yüzde 0,2 artış olarak öngörülmüştü.