Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ticaret verileri bir kez daha dünyanın en büyük hammadde tüketicisinde politika yapıcıların büyümeyi sürdürmekte karşılaştıkları zorlukların altını çiziyor.

Nikel son 4 aydaki en yüksek seviyesinden gerilerken düşüşlere öncülük etti. Nikelin ton fiyatı sabah 8:15'te yüzde 3.5 düşüşle 9,060 dolar seviyesinden işlem gördi. Çin'in yurt dışına nakliyatı Şubat'ta yüzde 25 azaldı. İthalat düşüş serisini 16 aya çıkarmış oldu.

Metaller, Goldman Sachs Group'un geçtiğimiz yıl fiyatların düşmesine neden olan yapısal gelişmelerin bu yıl da geçerliliğini sürdürdüğünü belirtmesiyle günün ilk saatlerinde düşmüştü.

Goldman 7 Mart tarihli raporunda, bakır ve alüminyum fiyatlarının önümüzdeki 12 aylık dönemde yüzde 20 düşeceğini tahmin ettiğini çinkoda uzun pozisyonun riskli görüldüğünü yazdı. Çin'deki ticaret verisinin ardından bakırdaki düşüş yüzde 1.7'ye, alüminyumdaki kayıplar yüzde 0.5'e ulaştı. Nikel, Pazartesi günü Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra geriledi.

Sanayi metalleri 2016'da bir kaç yıllık dip seviyelerden yükseldi. Yatırımcılar üretim kesintilerinden ve politika yapıcıların büyümeye ilişkin endişelere hitap etmesiyle cesaret aldı. Haftasonunda, Çin liderleri ekonomiyi desteklemeye yönelik adım atmaya istekli olduklarının sinyallerini verince, dünyanın en büyük hammadde tüketicisi Çin ekonomisi ile ilgili görünüm iyileşmişti. Ancak, Çin'de ihracat ve ithalat rakamları görünümdeki iyileşmeye yönelik algıya gölge düşürdü.