Davutoğlu: Vize muafiyeti Haziran'da başlayacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu Avrupa ile vize muafiyetinin Haziran ayında başlayacağını belirtti
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa ile vize muafiyetinin Haziran ayında başlayacağını belirterek, "Gereken adımları ve yasaları çıkaracağız. Önümüzdeki iki ay içerisinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Buradan muhalefet partilerine de sesleniyorum. Bu kanunların acil çıkması lazım" dedi.
Kritik Brüksel zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında yaptıkları ikili görüşmelerin ardından İzmir'de basın toplantısı düzenledi.
İki ülke arasında Selanik Alsancak Kardeş Liman İlişkisi Anlaşması, Her iki Turizm Bakanlığı arasında Turizm ortam İşbirliği Ortak Bildirisi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Yunanistan Radyo Televizyon Kurumu arasında iş protokolü, Anadolu Ajansı ve Atina Makedonya Ajansı arasında işbirliği anlaşması, Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Yunanistan İçişleri Bakanlığı düzensiz göçe yönelik niyet beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti arasında ortak bildiri imzalandı.
"TİCARET HACMİNİN 10 MİLYAR DOLARA ÇIKMASINI İSTİYORUZ"
İki ülke arasındaki 6 milyarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması için imkanları değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, "Ticaretimizde 6 milyar dolara yakın olan hacmin 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. Özellikle karşı yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında çok geniş iş imkanları var. İşbirliği alanlarını kültür ve eğitim alanlarında ortak bir tarih yazma konusunda çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
"GÖÇMEN SORUNLARINI ELE ALDIK"
Brüksel'de önemli bir zirveye katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Göçmen sorununu ele aldık. Yunanistan'a teşekkür ediyorum. Türkiye ile Yunanistan göçmen krizinde aynı perspektifi yaşıyoruz. Suriye'de barbar rejimden kaçan Suriyeli masumlara Türkiye kapılarını açtı. Bu göçten Yunanistan'da doğrudan etkileniyor. Türkiye ve Yunanistan dün zirvede ortak bir perspektif ile cevap veriyor...
Önümüzdeki süreçte Ege'nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz. Azınlıkların hakları konusunda açık yüreklilikle paylaştık. Gerek Ege sorunları gerek Kıbrıs sorunlarında çözüme çok yakınız. Doğu Akdeniz ve Ege'yi çekim merkezi haline getireceğiz" dedi.
İkili görüşmeler çerçevesinde ortak bir çok işbirliği kararı aldıklarını kaydeden Çipras, turizm, enerji, doğalgaz boru hatları, demiryolu ve deniz yolu alanında önemli işbirliği anlaşmalarına imza attıklarını vurguladı.
"ROKET ATIŞLARINA MİSLİ İLE MUKABELE EDİLDİ"
Konuşmalar sonrası Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Çipras basın mensuplarının sorularını cevapladı. Suriye tarafından ateşlenen 4 roket mermisinin Kilis'e düşmesi ve 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, "DEAŞ tarafından roket atışı söz konusu oldu. İki vatandaşımızı kaybettik. Misli ile mukabele edildi. Sayın Valimizden gerekli bilgileri aldık. Türkiye'ye yönelik her türlü saldırının misliyle karşılık verilecek. Suriye'deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Türkiye'ye yönelik her türlü saldırıya anında mukabelede bulunacaktır" dedi.
"VİZE MUAFİYETİ İÇİN 9 KANUNUN ÇIKMASI LAZIM"
Avrupa ile vize muafiyetinin Haziran ayında başlayacağını belirten Davutoğlu, "Gereken adımları ve yasaları çıkaracağız. Önümüzdeki iki ay içerisinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. buradan muhalefet partilerine de sesleniyorum. Bu kanunların acil çıkması lazım" dedi.
Göçmen krizine değinen Yunanistan Başbakanı Çipras, "Dün Sayın Davutoğlu son derece önemli bir öneride bulundu. Temel mantığı organizatörlerin bertaraf edilmesi gerekiyor. Ahlaki boyutuna bakıldığı zaman biz Avrupa'ya geçme hakkı olan organizatörler aracılığıyla hayatlarını tehlikeye atmasını engellemeliyiz. Yasal bir koridordan Avrupa'ya geçmelerini yasal yollardan sağlamalıyız. Bu çerçevede Türkiye'den Avrupa ülkelerine geçmesini sağlamak durumundayız. Önemli bir öneri ve zirvedeki durumu tamamen değiştiren bir öneridir. Bir sonraki zirvede bu sorunu çözmüş olacağız" dedi.
İHA