Yerli kömür doğalgaza rakip olacak
TÜBİTAK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının destekleriyle, Afşin-Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen sistem sayesinde kömürün nem oranı düşürülürken, yanma değeri artırıldı
Türkiye linyit rezervinin 4,8 milyar tonluk kapasitesini elinde bulunduran Afşin-Elbistan kömür havzasında yürütülen bilimsel çalışmada geliştirilen bir sistemle kömürdeki nem oranı düşürülürken, yanma değeri yaklaşık yüzde 30 artırıldı. Sistem sayesinde elde edilen kömürün doğalgaza rakip olması hedefleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın destekleriyle kalorisi düşük linyit kömürünün enerji değerinin artırılması için hazırlanan "Kömür Kurutma ve Zenginleştirme Projesi"nde önemli aşamalar kaydedildi.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Bilirgen tarafından yürütülen çalışmada, geliştirilen bir sistemle yerli kömürün yanma oranı artırıldı.
Proje yöneticisi Bilirgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,8 milyar ton rezerv ile Türkiye'nin en büyük potansiyelini elinde bulunduran Afşin-Elbistan kömür havzasındaki kömürün çevre dostu olacak şekilde tüketilmesi için çalışmalarda önemli aşamaya gelindiğini kaydetti.
Bölgedeki düşük kalorili, yüksek nemli kömür rezervinin elektrik üretiminde çevreye daha duyarlı ve verimli kullanılabilmesi için doğa dostu teknoloji geliştirdiklerini dile getiren Bilirgen, projenin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi.
Proje kapsamında sistem geliştirdikleri sistem hakkında bilgi veren Bilirgen, şöyle devam etti:
"Özel tasarlanan kazana aktarılan linyit ilk olarak vakumlama işleminden geçiriliyor. Bir süre burada bekletilen kömür bu yöntem sayesinde yüksek olan nem değeri düşürülüyor ve yanma değeri artırılıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde sıkı şekilde çalışılan projenin test sonuçlarına göre linyitteki kalori değerinde yaklaşık yüzde 30 artış sağlandı. Termik santrallerindeki verimini artırmak için tasarlanan bu sistem sayesinde elektrik üretiminde doğalgaz ithalatı azalacak ve elektrik üretiminde ciddi bir artış sağlanmış olacak."
Test aşaması başarılı geçti
Türkiye'de bulunan linyit rezervlerinin ekonomiye daha çok katkı sağlanmasını ve ithal doğalgaza alternatif olacak yerli kömür için çalıştıklarını dile getiren Bilirgen, tasarladıkları sistemin Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde test edildiğini belirtti.
Test aşamasında umulanın üzerinde başarı sağladıklarını vurgulayan Bilirgen, şunları kaydetti:
"Bundan sonraki amacımız, ülkemize yeni kurulacak termik santrallere bu sistemi uygulamak. Ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlamak adına, teknolojinin ticari boyuta ulaştırılıp hem ülkemizde hem de ülkemizdeki kömürlere yakın karakteristiklere sahip Yunanistan, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Almanya, Pakistan, Afganistan ve Hindistan gibi ülkelerdeki kömürlerde de kullanılabilecek bir zenginleştirme sisteminin ticarileştirilmesini hedefliyoruz."
Teknoloji üreten bir ülke olabilmek ve doğalgaz enerjisi bakımından dışa bağımlılığı ciddi manada düşürmek istediklerine işaret eden Bilirgen, "Türkiye'de elektriğin yüzde 50'si ithal doğalgazdan elde ediliyor ve bu kabul edilemez. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, ülkemizdeki mevcut kömür rezervlerinin elektrik üretiminde kullanılması için çalışmalar başlattı. Bizim hazırlamış olduğumuz projenin de Enerji Bakanlığımızın çalışmalarını destekler nitelikte olması bizleri sevindiriyor" diye konuştu.