Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eğer emtia üreticilerinin durumlarının, piyasadaki yükselişe paralel olarak iyileştiği düşünülebilir fakat gerçek şu ki bir çoğu hala borçlarını kontrol altına alabilmek için mücadele ediyorlar. Kemer sıkma politikasının yeni bir yıla taşınmasına karşın, fiyatların çökmesiyle karlardaki düşüşe ayak uydurulamadı. Madencilik, enerji ve tarımdaki borçluluğa ilişkin gösterge, dördüncü çeyrekte yükselmeye devam etti ve şu anda bir yıl öncesine göre iki katını aşmış durumda.

Hammadde fiyatları geçtiğimiz ay artış kaydetmesine karşın, hala iki yıl öncesinin fiyatlarının bile altında bulunuyor: Bakır için bu durum yüzde 28 ve petrol için ise yüzde 64 düzeyinde. Fiyatlardaki çöküşe neden olan arz fazlasını sonlandırmak için şirketlerin üretimi azaltması gerekiyor, fakat bir çoğu o kadar borçlu durumdaki, ayakta kalabilmek için olabildiğince nakit sağlamak zorunda.

Toronto'da “Ben buna emtia bilmecesi diyorum” diyen BMO Nesbitt Burns Inc. emtia analisti Jessica Fung, “Üretimi azaltmak herhangi bir şirket için kesinlikle son çözüm, çünkü basitçe ifade etmek gerekirse kendi gelirinizi azaltmış oluyorsunuz. Peki sonra ne olacak?” şeklinde fikir bildirdi.