Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, devlet destekli fonlardan gelen alımların enflasyonun hızlandığı yönündeki endişeleri hafifletmesiyle, kayıplarını yarıya indirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi, erken işlemlerdeki yüzde 1.3'lük kaybını azaltarak, yerel saat ile 13:23'te yüzde 0.6 düştü. Finans ve enerji şirketleri kayıplara öncülük edereken, tüketici şirketleri yükseldi. Hisse senedi piyasası, bu hafta gerçekleştirilen Ulusal Halk Kongresi toplantıları sırasında sabah düşerek ve geç işlemlerde yükselerek belli bir kalıp izledi. Çin'de enflasyon Şubay ayında, bir hafta süren Çin yeni yılı tatilinin etkisiyle gıda fiyatlarından kaynaklı olarak, 2014 ortasından bu yana görülen en güçlü yüselişini gerçekleştirdi.

Konuyla doğrudan ilgisi bulunan kaynaklara göre düzenleyici kurum Borsada işlem gören şirketlere, yatırım fonlarına ve aracı kurumlara yıllık kongre toplantıları sırasında piyasada istikrarı koruma çağrısında bulunmuştu. Perşembe günkü enflasyon verisi, ihracatta azalmayı ve zayıf imalatı ve hükümetin ekonomiyi daha fazla desteklemesi gerektiğini işaret eden veri ardından geldi. Büyümedeki yavaşlamanın Şanghay Bileşik Endeksi'nde yüzde 20'lik düşüşe katkıda bulunduğuna ilişkin endişeler derinleşiyor. Gösterge endeks, Bloomberg tarafından takip edilen 93 endeks arasında en kötü performansı kaydetti.

Ample Capital Ltd.'den Alex Wong, “İnsanlar sabahları, yüksek seviyeler nedeniyle, ya da kısmen bu nedenle satıyorlar. Son zamanlarda insanlar ulusal takımdan istikrar bekliyorlar, bu yüzden öğle sonrası seanslarında yükseliş görüyoruz” dedi.