Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ABD hisselerinin bu yılın en yüksek seviyesini görmesine neden olan ralliyi sürdürdü ve dört hafta art arda yükseldiktem sonra, Japonya ve Çin hisselerinin öncülüğünde haftaya çıkışla başladı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:35'te yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu ve 5 Ocak'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi, bu yılın en düşüğünden başlattığı kazancını yüzde 14'e genişletti. Piyasalarda dikkatler, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik paketini yeniden değerlendirmeleri ile birlikte, bu haftaki Japonya Merkez Bankası, Fed ve diğer bazı merkez bankalarının bu haftaki politika kararlarına çevrildi. Çin'de haftasonunda açıklanan veriler, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde sanayi üretimi ve perakende satışların yılın ilk iki ayında yavaşladığını gösterdi. Bu durum, Çin'li liderlerin bu yıl için belirledikleri büyüme hedefine ulaşmadaki zorlukların altını çiziyor.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, Bloomberg Radio'ya yaptığı değerlendirmede, "Merkez bankaları piyasa beklentileri üzerinde baskın konumda olacak," dedi ve "Bu durum risk rallisinin sürmesi için yeterli olabilir, ancak bu ralli güç kaybetmeye başlıyor. Fed en önde ve merkezde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisse sentelerinin gösterge endeksi, petrol ve diğer emtiadaki çıkış ve banka hisselerindeki yükselişlerin desteğ ile, 2016 yılı kaybını yüzde 3.5'e daralttı. Şanghay hisse senteleri ise halen, yüzde 21 düşüşle, Bloomberg'in takip ettiği 93 öneli endeks araında en kötü performans gösterenlerden biri durumunda.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.8 yükselirken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 tırmandı.