Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, mevkidaşı Haruhiko Kuroda'ya geçtiğimiz hafta önemli bir ders verdi: Politikayı anlatırken kurulan iletişim, en az yapılan hamle kadar önemli.

AMB'nin 10 Mart'ta açıkladığı ek teşvik paketinin çoğu analist beklentisinin üzerinde olmasına karşın finansal piyasalar yine de hayal kırıklığına uğradı. Draghi, kararın açıklanması ardından gerçekleştirilen basın toplantısında daha fazla faiz indirimine ihtiyaç olmadığını belirtmesiyle, euroda'ki düşüşün tersine bir hareketi ve Avrupa hisselerinde düşüşü tetikledi. Japonya'da kurumsal karların rekor düzeye ulaşmasında etkili olan ve hisse senedi piyasasının yükselerek uzun süredir durgunluk yaşayan ekonomiye ilişkin beklentileri canlandıran zayıf kurun önemi dikkate alındığında, finansal piyasaların tepkisi Japonya Merkez Bankası (BOJ) için kritik önem taşıyor.

BOJ, kredileri canlandırma ve hareketsiz ekonomiye yeni bir destek verme çabasıyla rekor düzeydeki varlık alım programına eksi faizleri eklemişti. 2014 ortalarında resesyona girmesinin ardından geçtiğimiz hafta Salı günü gelen veri Japonya GSYİH'sinin 2015'in son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1.1 daraldığını işaret etmişti.

BOJ'un hareketlerini alkışlamak yerine, Japonya kanun yapıcıları duruma endişeyle yaklaşırken, Kuroda geçtiğimiz haftalarda yaklaşık olarak hergün mecliste yöneltilen sorulara cevap vermek üzere çağırıldı.

Tokyo'da Natixis SA ekonomik araştırmalar birim yöneticisi Kohei Iwahara, “Tüketicilerde ve işletmelerde eksi faize ilişkin endişeler hakim. Özetlemek gerekirse, eksi faiz burada ilgi görmedi” dedi.