Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, doların değer kazanması ve yatırımcıların Japonya Merkez Bankası ve Fed'in politika değerlendirmelerini beklemeleri ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Spot altın yüzde 0.8düşüşle ons başına 1,225.77 dolara kadar düşerek 2 Mart'tan bu yana en zayıf seviyesine inmesinin ardından, Singapur saati ile 10:05'te 1,229.25 dolara geldi. Metal 2016yılında yüzde 16 değer kazandı.

Altının bu yılki kazancı, risk iştahının finans piyasalarına geri dönmesi ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin Ekim ayından bu yana en düşük seviyesinden toparlanarak metale yönelik değer koruma talebini azaltması ile birlikte bir miktar azaldı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) bugün politika kararını açıklayacak ve Fed'in faiz kararı duyurusu Çarşamba günü yapılacak. Piyasada dikkatler, BOJ'un Ocak ayında sürpriz bir şekilde negatif faiz uygulamasına geçmesi ve geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik programını uygulamaya koymasının ardından merkez bankalarına çevrilmişti.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Bu kilit toplantılar öncesi savunmaya yönelik hareketler bekliyoruz,"dedi ve "Piyasa BOJ'a yönelik temkinli bir tutum iiçinde, bir değişiklik beklemiyorlar, ancak BOJ'un önceki sürpriz adımları dikkate alındığında biraz temkinliler" şeklinde görüş bildirdi.

Spponer, "Ancakk altın piyasasını asıl heyecanlandıracak gelişme muhtemelen Fed toplantısı olacak," dedi ve "Tekrar, bu toplantıdan da bir değişiklik beklenmemesine karşın, Fed'in piyasayı yıl ortasında bir faiz artırımına hazırlamaya başladığını görebilirz" değerlendirmesinde bulundu.

Traderlar, Bloomberg'in derlediği Fed fonları vadeliişlemler verisinin işaret ettiği üzere, Fed'in Haziran ayında faiz artırma olasılığını yüzde 52 olarak görüyor. Bu olasılık bir ay önce yüzde 6 seviyesindeydi. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yamayan altının cazibesini,diğer yatırım araçlarına kıyasla azaltıyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Temmuz 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra düştü. Varlıklar Pazartesi günü 5.3 ton düşerek 1,733 tona indi. Spot gümüş yüzde 0.2 düşüşle ons başına 15.3145 dolara geriledi. Platin yüzde 0.4 düşerken, palladyum yüzde 0.7 değer yitirdi.