Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrolü, Rusya'nın İran'ın küresel arz fazlasını gidermek için büyük üreticiler arasında üretimin dondurulmasına ilişkin alınacak karara katımayacağını işaret etmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, Pazartesi günü yüzde 2.1 düştükten sonra, yüzde 0.9 kadar daha geriledi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, İranlı mevkidaşı ile yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, İran'ın üretimin dondurulması anlaşmasına şimdi katılmaması için "makul argümanları" olduğunu söyledi. Körfez OPEC delegelerine göre, üretimin dondurulmasına ilişkin görüşmeler muhtemelen Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilecek. ABD petrol stokları geçen hafta muhtemelen artış gösterdi ve 1930 yılından bu yana en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Arz piyasa için halen kilit faktör," dedi ve "Eğer bir toplantı olursa ve kesin bir adım konusunda anlaşmaya varılırsa, fiyatlar için olumlu bir gelişme olacak, ancak zaman gösterecek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, bu yıl 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, güçlenen talep ve ABD'de düşen üretimin küresel arz fazlasını azaltacağı spekülasyonu ile sıçrama yaptı. İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu!nun (OPEC) Pazartesi günü açıklanan raporuna göre, uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından, geçen ay petrol üretiminde yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Suudi Arabistan'ın üretimi ise fazla değişmedi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkeli ICE Futures Europe piyasasında, 36 sent düşüşle varil başına 39.17 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 11:07'de 39.22 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 86 sent düşerek 39.53 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi Batı Teksas petrolüne (WTI) göre 67 sent primliişlem gördü.

WTI, Nymex piyasasında, 26 sent ya da yüzde 0.7 düşüşle varil başına 36.92 dolara kadar indi. Kontrat Pazartesi günü 1.32 dolar düşüşle 37.18 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 30 altındaydı.