Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonlar dolardaki uzun pozisyonlarını Temmuz 2014'ten bu yana en düşük seviyeye düşürürken, ABD doları geçtiğimiz hafta en az 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar tahmincileri de bu gelişmeyi takip ederek dolar beklentilerini düşürdü. Dolar beklentilerindeki bu değişim Fed politika yapıcıları için bu yıl yeni bir faiz artırımı planlanabileceğine dair en açık sinyal.

125 milyar dolar yöneten U.S. Bank Wealth Management Döviz araştırma şefi Jennifer Vail, "Bu gelişme Fed'in sıkılaştırmaya devam etmesinin önünü açıyor. Doların bir endişe teşkil ettiğini düşünmüyorum." dedi. Vail, Fed'in Salı ve Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıları öncesinde euroya karşı doları tercih ettiğini söyledi.

Doların güçlenmesinin Fed yetkililerinin faiz artırma gücünü azaltması ve para birimindeki zayıflamanın faiz artırma gücünü artırması, yani dolardaki hareketlerin Fed üzerindeki etkisi 2016'da faiz artırımı lehine işliyor. Dolardaki düşüş, kademeli faiz artırma planlarında sıkıntı yaşayan merkez bankalarını ödüllendiriyor. Doların işlemlere göre ağırlıklandırılmış bir endeksi Ocak ayında 13 yılın yüksek seviyesine ulaştı. Fed vadelilerine göre yıl sonuna kadar faiz artırma ihtimali yüzde 78 seviyesinde bulunuyor. Geçtiğimiz ay bu olasılık yüzde 30 seviyesindeydi.

Fed'in odak noktası

ABD dolarının 10 benzer para birimi karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, bu yıl yüzde 2.1 düştü. Fed'in işlemlere göre ağırlıklandırılmış dolar endeksi Mart'ın ilk haftasında bu yılın en sert düşüşüyle yüzde 1.5 gerileyerek endeksi Ocak ayındaki yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 4 geri çekti.

Büyük spekülatörler, 8 Mart'ta sona eren haftada doların 8 büyük para birimine karşı değer kazanmasından faydalanan pozisyonlarını 112,848 kontrata düşürdüler. Bu sayı Temmuz 2014'ten bu yana en düşük seviye oldu. Resmi rakamlara göre, Kasım'da bu yöndeki kontratların sayısı 428,298'di. Bloomberg tarafından derlediği ankete göre, doların 6 para büyük birimi karşısındaki değerini ölçen Intercontinental Exchange Inc. dolar endeksi için medyan analist beklentisi yıl sonunda 98.1 seviyesinde bulunurken, Pazartesi bu gösterge 96.6 seviyesinde bulunuyordu.