Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye-Katar ilişkilerinin gelişmesinin bölgesel güvenlik ve istikrara katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüfenkci, Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Şafi'yi makamında kabul etti.

Tüfenkci, kabulde iki ülkenin her zaman dayanışma içinde olduğunu, bu dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

Bölgede meydana gelen gelişmelerin, ülkelerin daha yakın bir iş birliği ve eş güdüm içinde hareket etmesini gerekli kıldığını vurgulayan Tüfenkci, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaştığını belirtti. Bu anlamda, Katar ile Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarını desteklediklerini ifade eden Tüfenkci, iki ülkenin bölgesel ve uluslararası birçok konuda benzer görüşleri taşıdığını, Katar'la birçok bölgesel konuda iş birliği ve yakın temasın sürdüğünü kaydetti.

Tüfenkci, "Biliyoruz ki karşılıklı saygı ve güven ile ortak değer ve çıkarlara dayanan Türkiye-Katar ilişkilerinin gelişmesi, bölgesel güvenlik ve istikrara da katkı sağlamaya devam edecektir" görüşünü paylaştı.

İki dost ülke arasındaki iş birliğinin ticaretin artmasına da katkı sağlayacağına dikkati çeken Tüfenkci, gümrük alanında 63 ülke ile "Karşılıklı İdari Yardım Anlaşması" (KİYA) imzalandığını, Katar ile de bu anlaşmanın imzalanmasının yeni işbirliklerine katkı sağlayacağını bildirdi.

Bakan Tüfenkci, iki ülke gümrük idareleri arasında iş birliğini artırmak amacıyla Gümrük İşbirliği Anlaşması'nın Katar ile de yapılmasını arzu ettiklerini ve bu anlaşmanın iki ülke gümrük idareleri arasında karşılaşılan sorunların çözülmesi noktasında büyük bir fırsat olacağını belirtti.

Katar Büyükelçisi Al-Şafi

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Al-Şafi de Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin liderler düzeyinde, siyasi, askeri ve güvenlik alanında ileri seviyede olduğunu, ekonomik anlamda da ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Al-Şafi, özellikle inşaat ve müteahhitlik alanında Türk firmalarının varlığının artırılmasından yana olduklarını belirtti.

Katar'da inşaat alanında faaliyet gösteren Türk firmalarının çalışmalarından memnun olduklarını ifade eden Al-Şafi, 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Futbol Şampiyonası için gerekli müteahhitlik işlerinin Türk firmaları tarafından gerçekleştirilmesini istediklerini kaydetti.

Türkiye ile tarım alanında da yatırımların artırılmasını talep ettiklerinin altını çizen Al-Şafi, Yüksek Stratejik Komite'nin bu seneki toplantısında iki ülke arasındaki Gümrük İşbirliği Anlaşması'nın da imzalanmasını arzuladıklarını, anlaşmanın gümrük işlemlerinde karşılıklı yardımlaşma ve iş birliği sağlayacağını bildirdi.