Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Bugüne 2.8986 seviyesinden başlayan Dolar/TL , açılış sonrasında yatay seyretmesinin ardından sabah saatlerinde 2.90'ın üzerine tırmandı. Gün içinde 2.93 seviyesine yaklaşan Dolar/TL akşam saatlerinde 2.91'li seviyelerden işlem gördü.

Ancak Dolar/TL, Fed'in beklendiği üzere faizlerde değişikliğe gitmemesi ve bu yıl için faiz artırım hızı tahminini 2'ye düşürmesinin ardından 2.90'ın altına indi. Düşüşünü sürdüren kur TSİ 21:50'de 2.87 seviyesinin altına geriledi.

Geçtiğimiz hafta boyunca düşüş eğiliminde olan dolar/TL, Pazar günü Ankara'da akşam saatlerinde gerçekleştirilen 37 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısı ardından bu hafta yönünü yukarı çevirdi. Bu akşam açıklanacak Fed para politikası kararları öncesi bekleyiş, doların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Saxo Capital Markets uluslararası piyasalar kıdemli uzmanı Uraz Çay, Fed politika toplantısı kararına ilişkin “Açıkçası bu toplantıda bizde piyasayla beraber olarak herhangi bir faiz değişimi beklemiyoruz. Ama Haziran ayıyla ilgili verilecek mesajlar önemli. Burda da önümüze üç ana tema çıkıyor. Birincisi, nokta grafiklerde bir önceki Aralık toplantısında belirtilen dört artışın kaça düşürüleceği. İki güvercin üç şahin şeklinde yorumlanabilir. İkinci olarak, risklerle ilgili Fed'in görüşü. Küresel çalkantıların gerilemesine dair belirtiler. Üçüncü olarak, verilecek karara hangi Fed üyelerinin karşı çıkıp çıkmayacağı olarak yorumlanabilir” dedi.

Çay, Fed toplantısından çıkacak sonuçların dolar ve gelişen piyasa paralarına etkisine ilişkin ise, “Haziran ayı faiz artırımı olasılıkları yüzde 54'ün üzerine çıkmazsa dolar aleyhinde bir fiyatlama görebiliriz. Ancak genel kanı bir miktar daha yükseleceği yönünde. Dolayısıyla gelişen paralarda dolar karşısında bir mikltar daha zayıflama görebiliriz. Ama ikinci çeyrekte olumlu senaryo hala devam ediyor” şeklinde görüş bildirdi.

Dolar/TL saat 18:22'de 2.9131'den işlem gördü. Hisse senetleri tarafında ise güne yüzde 0.17 artışla 79,168.74 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi günü yüzde 0.4 yükselişle tamamladı.

Kurda rekor, 24 Eylül'de görülen 3.0752 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL son bir ayda yüzde 2.77 yükselirken, üç ayda yüzde 1.30 artış kaydetti.

Analistler, teknik olarak dolar/TL'nin 2,91'in üzerinde kalması durumunda 2,9220 ve 2,9320 seviyelerinin direnç, 2,8890 ve 2,8770 seviyelerinin de destek konumunda takip edileceğini ifade ediyor.

(21:50'de güncellendi)