Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hasan Hüseyin Savaş, elektrik piyasasında güvenilir ve öngörülebilir bir piyasa hedeflediklerini belirterek, "Sistemimizde bulunan verileri piyasa katılımcılarının ihtiyaç duyduğu formatta yayınlamak amacıyla Şeffaflık Platformu'nun test versiyonunu hayata geçirdik" dedi.

Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeffaflık Platformu'nun piyasa derinliğini artıracak stratejik bir hamle olduğunu ifade etti.

Enerji sektörünü ilgilendiren verilerin tamamının Şeffaflık Platformun'da yayınlanmasını hedeflediklerini anlatan Savaş, elektrik piyasasına ait verilerin tüm katılımcılar tarafından aynı anda görülebileceği ve piyasada işlem yapan oyuncuların bilgiye eşit şartlarda ulaşacağı bir sistemin ilk adımlarını tamamladıklarını söyledi.

Savaş, platforma, https://seffaflik.epias.com.tr adresinden ulaşılabileceğini belirterek, "Daha önce yayınladığımız verilere ek olarak, TEİAŞ'ta bulunan saatlik üretim ve tüketim verilerini de platformda yayınlıyoruz. Bu noktada, tüm piyasa katılımcılarımızın platformla ilgili görüş, öneri ve değerlendirmelerini önemsiyoruz. Amacımız, EPİAŞ'ta işlem yapan tüm katılımcılarımıza daha şeffaf ve güvenilir bir sistem sunmaktır" diye konuştu.

Piyasada şeffaflığı sağlamak için EPİAŞ'ın tek başına yeterli olamayacağına dikkati çeken Savaş, gelinen süreçte diğer paylaşımcıların da sisteme önemli katkılar vermesi gerektiğini belirtti.

Savaş, platformun içeriğine ilişkin şunları kaydetti:

"Platformu elektrik piyasasında işlem yapmak isteyen katılımcıların tercihlerini dikkate alarak oluşturduk. Bu kapsamda sistemimizde bulunan verileri piyasa katılımcılarının ihtiyaç duyduğu formatta yayınlamak amacıyla Şeffaflık Platformu'nun test versiyonunu hayata geçirdik. Bu platformla birlikte her gün saat 12’den sonra piyasa takas fiyatı belli olduğu anda ilk olarak 'geçici fiyat', sonrasında ise saat 14:00’te 'kesinleşmiş fiyatlar' yayınlanacak. Herkes platformdan bu bilgiye aynı anda ulaşacak. Böylece, bilgiye ulaşmada zamanlama açısından tüm katılımcıların eşitlendiği bir sistemi işletmiş olacağız."