Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, faizleri Aralık ayındaki rekor düşük seviyesinden yükseltmesinden bu yana girdiği “bekle ve gör” tavrını sürdürüyor: Bekleyip ABD ekonomisinin başka bir faiz artırımını kaldırıp kaldırmayacağını görmek.

Çarşamba günü politika toplantısının sona ermesiyle birlikte Fed'in, bekelmeye devam etmesi bekleniyor. Ne kadar uzun bir süre bekleneceğini ise bilinmiyor. Fed toplantısının sona ermesi ardından yapılacak açıklama, ekonomik tahminlerin güncellenmesi ve Janet Yellen'ın basın toplantısıyla beraber yatırımcılar, daha fazla bilgi sahibi olacaklar. Fed'in ABD ekonomisini, küresel ekonomiyi ve finansal piyasalara ilişkin düşünceleri, gelecek faiz artırımlarının zamanlama ve temposuna ilişkin sinyaller içerebilir.

Fed, Aralık ayında gösterge kısa vadeli faiz oranını yaklaşık on yıldan beri ilk kez artırdı. Faizler yaklaşık sıfır seviyesinden yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına çekti. Faizlerdeki artış, Fed Başkanı Yellen ve yetkililerin ABD ekonomisinin finansal krizden altı buçuk yıl sonra yeteri kadar güç kazandığını düşündüşünün sinyalini veriyor.