Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

ABD'den Norveç'e, merkez bankalarının para politikalarını genişlemeci tutma konusundaki istekliliklerini yansıtmaları ile birlikte, dolar beş ayın en düşük seviyesine inerken, emtia grubu, gelişen piyasalarla birlikte yükseldi ve ülke tahvilleri değer kazandı. Gelişmiş ülke hisse senetleri, teşviklerin büyümeyi ve şirket karlarını desteklemeyi başaramadığı endişeleri ile düştü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in faiz artırımlarının hızına ilişkin beklentilerini aşağı çekmesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı. Dolar bazında işlem göre bakır ve çinkoen az yüzde 2.1 değer kazanırken, Brent petrolü varil başına 40 doların üzerine çıktı. Emtia grubundaki ralli, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin Ocak ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Ülke tahvilleri ralli yaptı. Avrupa ve Japonya hisseleri değer kaybederken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksi vadeli kontratları, ABD hisselerinin aşağıda açılabileceğini işaret etti.

Londra'da Fulcrum Asset Management emtia araştırma direktörü Fiona Boal, "Emtia yatırımcısı olarak bu kadar çok yeşil görmek çok sık olmaz ve bunun tek nedeni Fed ve zayıf dolar," dedi ve "Bu durum, dış makro faktörlerin, hem para politikası hem de küresel büyüme anlamında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Merkez bankaları tarafından atılan adımlar, yılın ilk altı haftasında küresel hisse senetlerinin değerinde 9 trilyon dolar erime meydana gelmesinin ardından, küresel ekonominin iyileşmediğinin altını çiziyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dünya çapında büyümede görülen genel yavaşlığın, fed fonları faizinin hafifçe daha düşük hızının hedeflere ulaşmada neden uygun olacağını gösterdiğini söyledi. Norveç, son haftalarda Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın benzer adımlarının ardından, bugün faiz indirimine gitti. İsviçre ve İngiltere faiz değiştirmedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün yüzde 1.1 düştükten sonra bugün New York saati ile 08:14'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu.

(15:10'da güncellendi)