Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin küresel ve bölgesel ortamdaki olumsuzluklara rağmen 2015 yılını da önemli oranda istihdam artışıyla tamamladığını ifade etti.

Yılmaz, 2015 yılı işsizlik verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istihdam verilerinin 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerine oldukça yakın gerçekleştiğini belirten Yılmaz, "2015 yılında işsizlik oranı yüzde 10,3 olarak gerçekleşti. OVP'de 2015 yılı işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak tahmin edilmişti. Tahminle gerçekleşme arasında 0,1 puan farkın nedeni toplam istihdamda yıllık artışın yüzde 2,8 yerine yüzde 2,7 olarak gerçekleşmesidir. Diğer açıdan, yıllık olarak tarım dışı istihdam artışının yüzde 3,4 yerine yüzde 3,3 olarak gerçekleşmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, geçen yıl, bir önceki yıla göre, toplam istihdamın 688 bin kişi, tarım dışı istihdamın ise 675 bin kişi artış gösterdiğini hatırlatarak, işsiz sayısındaki artışın işgücüne katılma oranının aynı dönemde daha yüksek olması nedeniyle yaşandığını kaydetti. Yılmaz, Türkiye ekonomisinin küresel ve bölgesel ortamdaki olumsuzluklara rağmen 2015 yılını da önemli oranda istihdam artışıyla tamamladığına dikkati çekti.

Küresel finansal krizin yaşandığı ve etkilerinin devam ettiği 2009-2015 döneminde Türkiye’de toplam istihdamın 6 milyon kişi arttığına işaret eden Yılmaz, kayıt dışılık oranın da bu dönemde gerilediğini vurguladı.

Yılmaz, 2009 yılında yüzde 26 olan kadınların işgücüne katılım oranının, 2015 yılında yüzde 31,5'e yükseldiğine işaret ederek, söz konusu artışın gelecekte de devam etmesi beklenen bir eğilim olduğunu belirtti. Yılmaz, "Kadınların işgücü piyasalarına katılım ve istihdam oranlarında yaşanan hızlı iyileşme gelecekte ekonomik büyümemizi ve kalkınmamızı destekleyecek temel eğilimler arasındadır" ifadesini kullandı.

AA