Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan petrol stoklarının arzın seksen yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kalmaya devam etmesini sağlaması ile birlikte, altı haftanın en büyük kaybını korudu.

Vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü yüzde 4 ile 11 Şubat'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.9 daha kaybetti. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, petrol stokları geçen hafta Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanının üç katı artış gösterirken, ithalat Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Irak, Petrol bakanlığı sözcüsüne göre, Doha'da gelecek ay yapılacak olan üretimin dondurulmasının görüşüleceği toplantıya katılacak.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Küresel anlamda aşırı arz durumu var," dedi ve "ABD ithalatı çok çok güçlüydü ve sonuç olarak, ham petrol stoklarında büyük çaplı bir artış oldu. Olumlu tarafta ise, üretimde kademeli ve süren bşr düşüş var" şeklinde görüş belirtti.

Petrol, bu yıl 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Batı Teksas petrolünün (WTI) teslimat noktası ve ABD'nin en büyük petrol depolama merkezi olan Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları son sekiz haftada ilk kez düştü. Stoklar böylece rekor seviyeden geriledi.

Mayıs vadeli WTI, Nymex piyasasında, 34 sent düşerek varil başına 39.45 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 09:43'te 39.60 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.66 dolar düşerek 39.79 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 26 altındaydı. En yakın vadeli kontrat bu hafta yüzde 0.4 yükseldi ve çıkışını altıncı haftaya taşıyarak, Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 7 sent düşüşle varil başına 40.40 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.32 dolar düşerek 40.47 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 81 sent primli işlem gördü.