Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank, bugün açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararına ilişkin raporunda, yurt dışı ortam ve TL'ye yönelik algının, faiz koridorunu daraltarak alışılmışın dışında para politikasını basitleştirmek için yeterince iyileştiğini savundu.

Rabonbank, TCMB'nin bugünkü toplantıda gecelik borç verme faizinde 50 baz puan indirime giderek yüzde 10.25'e düşürebileceğini söyledi. Rabobank, gecelik borçlanma faizi ve 1 haftalık repo faizindeyse değişiklik beklemediğini belirtti.

Rabobank, gecelik borç verme faizine yapılacak 50 baz puanlık indirimin sembolik olacağını çünkü halihazırda TCMB'nin ağırlıklı ortalama fonlama oranının yüzde 9'un altında bulunduğunu söyledi. Raporda, bir çok analist ve ekonomistin önümüzdeki aylara ilişkin beklentisinin yüksek kalmaya devam eden enflasyon nedeniyle koridorun alt bandı olan yüzde 7.5 seviyesindeki gecelik borç alma faizinde ve buna bağlı olarak 1 haftalık repo faizinde artırım yönünde olduğunu belirtti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın son toplantısı olması nedeniyle, bu aşamada faiz koridorunu daraltmanın, yeni atanacak TCMB Başkanı'nın politik baskı altında faiz indirmesi durumunda kredibilitesinin sorgulanması riskini azaltacağını ifade etti.

Rabobank, TL'nin 2015'te değer kaybetmesine neden olan Fed'in faiz artırımı olasılığının bir önceki beklentilere göre azalması ve gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışında en kötünün geri kalmasıyla TL'de momentumun 2016'da değiştiğini söyledi.