Gelişen ülke varlıkları 2. günde de düştü
-
Gelişen ülke kur ve borsaları emtia etkisiyle 2. günde de düştü
Petroldeki düşüş ve Fed yetkililerinin şahin açıklamalarının gelişen ülke varlıklarına talebi azalttı, gelişen ülke kur ve borsaları 2. günde de düştü.
Brent petrol gecelik bir ayın en büyük düşüşünü kaydederken Malezya ringiti kayıplara öncülük etti. Hindistan rupi'si bir haftanın en büyük düşüşüne hazırlandı.
Gelişen ülke borsaları enerji hisselerinin öncülüğünde bir aydaki ilk haftalık düşüşe ilerledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın San Francisco ve Atlanta Başkanlarının açıklamalarına paralel olarak Nisan ayında faiz artışının uygun olacağı açıklamasıyla doların 10 para birimine karşı seyrini izleyen endeks 5. günde de arttı.
Hong Kong'taki Standard Chartered'da kur stratejisti olan Eddie Cheung, "dolardaki güçlenmeyle petrol ve hisse senetlerinde geri çekilme gördük. Bazı Fed üyeleri Nisan veya Haziran'da faiz artışının mümkün olduğunu söyledi, piyasalar da bununla yön buldu" diye konuştu.
Kur ve tahviller
Bloomberg'in 20 gelişen para biriminden oluşan endeks dünkü %0.7'lik düşüş sonrasında Hong Kong saatiyle 1:06'da %0.2 düştü.
Ringit %1 düşerek 5 haftanın en büyük kaybını yaşarken Güney Kore won'u %0.5 düştü. Hindistan rupisi %0.5 düşerek 2. haftalık düşüşe ilerlerken Güney Afrika randı da %0.3 oranında düştü.
Güney Kore tahvilleri riskten kaçış ortamından faydalandı, 10 yıllık tahvil faizleri 4 baz puan düşüşle %1.84 oldu. Tayvan'da ise tahvil faizleri 1 baz puan düşerek %0.8 oldu.
Borsalar
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.7 düştü ve 6 haftadaki en büyük 2 günlük düşüşe hazırlandı. Cuma günü boğa piyasasına giren endeks bu hafta %1.3 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi %0.9 düşerek 2 haftadaki en büyük kayba yöneldi. Bu düşüşte PetroChina gibi bazı büyük şirketlerin düşen karları etkili oldu.
Jakarta'daki Panin Asset Management'ta yatırım birimi müdürü olan Indra Mawira, piyasalarda bugünkü düşüşü emtiadaki kayıplara ve Fed üyelerinden gelen açıklamalara bağladı.