Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, "2015’i rekorlarla kapatan sanayimiz, küresel pazarlar ve AB’de üretimdeki yerini geliştirmeye devam ediyor.” dedi.

Önen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı derneğin Olağan Genel Kurulundaki konuşmasında, “Türk Otomotiv Sanayii, 2015 yılında üretim ve ihracatta kırdığı rekorlarla küresel üretim sıralamasında iki basamak yükselerek 15. ve AB üretim sıralamasında da bir basamak yükselerek 5.’inci sıraya çıktı.” bilgisini paylaştı.

2015 yılına ilişkin değerlendirmeler yapan Önen “2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayimiz, üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaşarak, hem üretim hem de ihracatta ciddi artışlar gerçekleştirmeyi başardı. Yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanması, otomotiv sanayinin kararlı büyümesine destek oldu. 2015 yılında üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 359 bin adede, ihracatta da 992 bin adetlik rekor sayıya ulaşıldı” dedi.

Türkiye’nin artık otomotivde en büyük küresel oyunculardan olduğunu belirten Önen, “Sanayimiz, küresel bir oyuncuya yaraşır şekilde dünya otomobil üretiminde 18.’inci, ticari araç üretiminde de 8.’inci sırada yer alarak 2015 yılında toplam üretim sıralamasında 2 basamak birden yükselerek 15.’inci sırada yer aldı.” açıklamasını yaptı.

Önen, başarının oluşmasında otomotiv sanayisinin ürün, üretim ve istihdam kalitesinin yerinin büyük olduğunun altını çizerek, “Hükümetimizin son yıllarda aldığı tedbirlerle rekabetçiliğini geliştiren sanayimiz, Türkiye’nin bir otomotiv üretim ve mühendislik merkezi olması yolunda büyük mesafe kaydetti.” diye konuştu.

2015 yılında gerçekleştirilen yeni model ve kapasite artışı yatırımlarıyla Türk otomotiv sanayisinin toplam kapasitesinin 1,75 milyon adede yükseldiğini hatırlatan Önen, "2016’da üretimde 1,4 ile 1,5 milyon adetlik rakamlara ulaşmasını beklediğimiz sanayimizde ihracatın da yüzde 10’lar seviyesinde artarak 1,05 ile 1,1 milyon adede yükselmesini öngörüyoruz.” dedi.

Önen, 2016 yılına ilişkin olarak, “Bu yıl pazarda durağan bir yıl olabilir ama artan ihracat nedeniyle toplam üretimde artış bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Otomotiv hala Ar-Ge’nin lider sanayi kolu”

Otomotiv sanayisinde müşteri beklentilerinin hızla gelişip değiştiği ve buna paralel olarak regülasyonların da gelişip sıkılaştığına dikkat çeken Önen, “Üretimde katma değer yapısı değişiyor, burada en fazla öne çıkan noktalar ise mühendislik, Ar-Ge, elektronik ve yeni malzeme ile yeni teknoloji kullanımıdır. Bu değişimin yansımasıysa otomotivde sürekli artan mühendislik ve Ar-Ge harcamaları” dedi.

Önen, Türkiye genelinde 243 adet Ar-Ge merkezinin 71’inin otomotiv sanayisine hizmet verdiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“10 yılda OSD üyelerinin Ar-Ge istihdamını yüzde 96, patent başvuru sayısını da yüzde 370 artırmasının dikkate değer olduğunu düşünüyoruz. 2015 yılı itibarıyla OSD üyelerinin Ar-Ge merkezlerindeki yetişmiş iş gücü 4 bin 88 kişiye ulaşmıştır. Sadece geçtiğimiz yıl yapılan patent başvuru sayısı 479 adet. Özetle Türk otomotiv sanayii olarak ülkemizin kalkınmasına destek için çalışmaya devam ediyoruz”