Moody's'den körfez ülkelerine bütçe açığı uyarısı
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, düşük petrol fiyatlarının, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde büyümeyi yavaşlatacağı ve bütçe açığını artıracağı uyarısında bulundu
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, düşük petrol fiyatlarının, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde büyümeyi yavaşlatacağı ve bütçe açığını artıracağı uyarısında bulundu.
Moody's'in hazırladığı "GCC: Düşük Petrol Fiyatlarının Mali Ölçekleri Zayıflatması" adlı raporda, GCC ülkelerinin, düşük fiyatlara karşı harcamalarında kısıtlamaya gitmeye başladığı ve yeni gelir kaynakları elde etmek için yeni ekonomik önlemler uygulamaya hazırlandığı belirtildi.
Ancak, düşük kamu harcamalarının bu yıl GCC ülkelerinin ekonomik büyümesinin üzerinde baskı yaratacağına dikkat çekilen raporda, "Düşük petrol fiyatları, GCC ülkelerinin rezervlerini aşındırıp, borç seviyelerini yükselterek, kamu finansmanını olumsuz etkileyecek" ifadesine yer verildi.
Raporda, GCC ülkelerinin mali açıklarının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının, geçen yıl yüzde 9 olduğu hatırlatılarak, bu yıl yüzde 12,5'e yükseleceğinin de öngörüldüğü kaydedildi.
Ayrıca, Moody's, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'da mali bozulmanın Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt'e kıyasla daha hızlı olacağını tahmin ettiğini bildirdi.
GCC ülkeleri içinde dış borçlanmanın da en fazla Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'da artacağının altını çizen Moody's, bu ülkelerde kamu borcunun 2016'da, 2014'e göre, sırasıyla yüzde 35, yüzde 18 ve yüzde 15 artacağını da vurguladı.
Moody's, diğer üç ülkede ise bu oranın yüzde 11 ila 13 arasında artış göstereceğini kaydetti.
Bu yılın başında petrol fiyatları tahminlerini aşağı yönlü revize eden derecelendirme kuruluşu, 2016'da fiyatların varil başına ortalama 33 dolar, 2017'de ise ortalama 38 dolar olacağını öngördüğünü açıklamıştı.
AA