Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Şanghay kentinde otoriteler, konut fiyatlarının Şubat ayında yıllık bazda yüzde 21 artmasının ardından, lokal olmayan konut alıcıları için kriterlerin sıkılaştırılacağını ve Çin'in finans başkentinde emlak fiyatlarındaki güçlü artışı durdurmak için diğer bazı adımların atılacağını kaydetti.

Kent yetkililerinin düzenleyeceği basın toplantısı öncesi basın mensuplarına dağıtılan açıklamada, lokal olmayanların konut alabilmesi için en az beş yıl gelir vergisi ödemesi ya da sosyal güvenlik ödemelerini yapması gerekecek. Bu koşul daha önce iki yıldı. Şanghay yönetimi ayrıca, bazı ikinci konutlar için peşin ödeme oranını yüzde 70'e çıkardı.

Şanghay, durgun seyreden gayrımenkul yatırımlarını canlandırmak için getirilen emlak teşviğinin Çin'de önemli kentlerde konut alımlarını yoğunlaştırmasının ardından konut alım koşullarını sıkılaştıran ilk büyük kent oldu.

Konut Bakanı, bu ay yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin, Ulusal Halk Meclisi yıllık toplantısında, ülkenin keskin farklılıklar gösteren konut piyasalarının düzenlemelere yönelik zorluklar getirmesinin ardından, yerel hükümetlere kendi politikalarını belirlemeleri için daha fazla serbesti tanıyacağını taahhüt ettiğini kaydetmişti.