Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ocak 2012'de açıklanmaya başlandıktan bu yana, Fed'in faiz tahminleri, çok fazla önem atfedildiği söylenerek eleştirilere uğruyor ve finans piyasalarında alaylara konu oluyor.

Şimdilerde, yetkililer, şeffaflığı korumaya çalışırken, aynı zamanda, verdikleri bu sinyali ayarlamaya gayret gösteriyor. Sorunlardan bir şu: Her Fed yetkilisinin uygun bulduğu gösterge faiz seviyesine ilişkin projeksiyonunu küçük daireler şeklinde işaretlendiği ve noktasal grafik olarak adlandırılan çeyrek dönem tahminleri, yeni veriler geldikçe bayat hale geliyor. Ancak bu projeksiyonlar halen, Fed'in gelecekteki para politikası hakkında en iyi tahmini olmaya devam ediyor.

Dahası, finans piyasaları, sık sık noktasal grafik ile aynı fikirde olmuyor ve bunun sonucu maliyetli bir iletişim boşluğu oluşuyor. Merkez bankasının niyetlerine ilişkin piyasa algılamaları, devlet tahvillerinden mortgage ve otomobil kredilerine, neredeyse tüm faizleri etkiliyor ve Fed, yatırımcıların yeni bilgilerle birlikte görüşlerinin nasıl değiştiğini anlamalarını istiyor. Noktasal tahminler bunu yapamaz.

Baltimore'da John Hopkins Üniversitesi Finansal Ekonomi Merkezi direktörü ve Janet Yellen'a daha önce iletişim konusunda danışmanlık yapan Jon Faust, "Faiz tahminleri, Fed'in basın toplantılar, açıklamaları, konuşmalar ve parlamentodaki konuşmaların ötesinde, çok fazla faydalı olmaz," dedi ve "Hepimiz şunu öğrenmeliyiz ki, bize politikanın nereye gittiğini söylemiyorlar" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkililerinin 16 Aralık'ta açıkladığı "noktasal grafik"e göre yeni tahmin 2016 yılında dört faiz artırımı işaret derken, yatırımcılar bu konuda çok daha temkinliydi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, faiz vadeli piyasalarındaki fiyatlama politika yapıcıların faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 9 olarak gösterdi ve bu doğru çıktı.

Noktasal grafiğe ilşkin sıkıntılar artıyor. Bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Çarşamba günü Bloomberg News'a verdiği mülakatta, faiz tahminlerinin belirsizliğe katkıda bulunduğunu söyledi.