Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı. 

Merkez Bankası'nın dünkü kararını değerlendiren Leblebici bankanın geçmişte aldığı kararların da, dünkü kararının da doğru olduğunu söyledi.

Leblebici "Merkez Bankası'nın çok sıkı para politikası vardı, buna da ihtiyaç vardı. Merkez Bankası sıkı para politikasını sistemdeki likiditeyi kısarak yapmıştı. Likiditeyi kısınca o likiditeye erişmeye çalışanlar faizi yukarıya çekiyorlardı. O likiditenin tamamı gevşemediği için bu faiz indirimi bir işaret niteliğinde, mevduatlar hala yüksek maliyette duruyor, yavaş yavaş o likiditeyle beraber gelişirse faiz ortamı daha aşağı gelmeye başlar" diye konuştu.

Koridorun üst bandındaki 25 baz puanlık indirimin bankacılık sektöründe çok etki yaratmayacağını söyleyen Leblebici "Şu an yapılan 25 baz puanlık indirim mevduatın krediye transferiyle alakalı birşey. Biz mevduat topluyoruz ve krediye döndürüyoruz. Eğer mevduat maliyetinde düşme olmazsa kredi tarafında da düşme olmuyor. O nedenle 25 baz puanlık indirimi bankaların büyük miktarda hissetme imkanı yok diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.