Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bugüne 2.8726 seviyesinden başlayan Dolar/TL , Asya, Avrupa ve Amerikalar'da pek çok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olmasının etkisiyle hacimsiz seyrediyor. Perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından dolar/TL Cuma günü en düşük 2.8702 seviyesini görürken, en yüksek 2.8826'ya tırmandı.

Perşembe günü 13 aydan bu yana ilk kez faiz indirimine giden TCMB hamlesini ve liraya etkisini değerlendiren TD Securities gelişen piyasa kıdemli stratejisti Paul Fage, TCMB'nin riskli bir oyun oynadığını ifade etti. Fage, “bir süredir zayıf liraya tepki olarak sert yükselişinden önce faizlerin aşağı geleceği yönünde görüş sahibiydik. Lira'da aşağı yönlü beklentimizi hala koruyoruz” dedi.

Perşembe günkü TCMB politika karatına ilişkin “Dün beklentilerimiz doğrultusunda, merkez bankası tarafında çok büyük bir etki oluşmadı, dolar/TL tarafında da BIST tarafında da önemli bir fiyatlanma olmadığını gördük” diyen IşıkFX satış müdürü Ece Pulaş, “asıl etkili olan ABD'den gelen işsizlik başvuruları oldu diyebilirim. ABD verisinin iyi gelmesi doları biraz daha tetiklemiş oldu. Bu anlamda 2.87 seviyesinin üzerine toparlanan bir fiyatlama söz konusu oldu dün. Bugün piyasada hacim yok” diye devam etti.

Gelecek haftaya ilişkin beklentilerini dile getiren Pulaş, “Dolar/TL'de yukarı yönlü hareketin hız kazanacağı bir hafta olacağını düşünüyorum” dedi. Fed yetkilerinden faiz artırımına yönelik gelen yorumların, faiz artırımı gerçekleşmese bile, fiyatlanacağını belirten Pulaş, haftaya doların yükselişiyle başlanabileceğini belirtti.

Dolar/TL TSİ 14:25'te yüzde 0.01 azalarak 2.8725 seviyesinden işlem gördü. Hisse senetleri tarafında ise haftanın son işlem gününe yüzde 0.08 yükselerek 81,423.37 puandan başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, 14:25'te yüzde 0.22 artarak 81,500 puan seviyesine yükseldi.

Dolar/TL'de bir yıllık kazanç, dünkü kapanış fiyatı olan 2.8726 seviyesine göre yüzde 11.28 oldu.