Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Avrupa'ya vizesiz seyahate ilişkin, "Hazirandan itibaren Türk vatandaşları için vizesiz geçiş durumu var. Bununla ilgili 72 kriter öngörülmüştü. Bunun şu an yarısı tamamlanmış durumda. Kalan 36 maddenin de yaklaşık 35-40 tanesi önümüzdeki günlerde tamamen sonlanmış olacak" dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi tarafından düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayında, "Bakanlar Oturumu" gerçekleştirildi.

Koru, burada yaptığı konuşmada temsilcilik oranında yüzde 40 civarında artış gerçekleştirdiklerini, 12 yıl önce 169 olan temsilcilik sayısını 234'e çıkardıklarını anlattı.

Yurt dışında yaşayanlara yönelik bir süre önce başlattıkları "Memleketim Projesi" hakkında bilgi veren Koru, bu kapsamda şimdi de "Memleketim Buluşmaları" düzenleyeceklerini kaydetti.

Naci Koru, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında yaşananlara ilişkin soru üzerine, "Rusya bizim çok önemli bir ortağımız. Müteahhitlerimizin en fazla iş yaptığı ülke burası. Hala çok büyük işler yapılıyor orada. Dış politikamızda bir çizgimiz var. Onu muhafaza ediyoruz. Kırım'ı ilhak ettiklerinde bundan rahatsız olduğumuzu çok açık şekilde ilettik Rusya'ya. Ancak bununla ilgili kendilerine yaptırım söz konusu olunca biz farklı uygulama yaptık çünkü kendileriyle özel ilişkimiz vardı" diye konuştu.

Ancak, uçak krizinden sonra durumun değiştiğini dile getiren Koru, şöyle devam etti:

"İlişkilerimiz gerilemeye başladı. Birçok alanda iki ülke zor bir dönem geçiriyor. Bundan sadece Türkiye değil, Rusya da ciddi zarar görüyor. Çeşitli alternatifler aramak zorunda kaldılar. Biz Rusya'ya karşı ilkeli politikamızı devam ettiriyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. İki ülkenin çıkarı neyse onun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken de hiçbir zaman milli menfaatlerimizden taviz vermiyoruz. Girişlerde vize istiyoruz. Biz henüz vizeyi aynı şekilde kaldırmadık. İlişkilerin önümüzdeki dönemde düzeleceğine olan inancımızı muhafaza etmeye devam ediyoruz."

Avrupa'ya vizesiz seyahat

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye ile AB arasındaki son durumun sorulması üzerine, AB'yle ilişkilerin, tarihin hiçbir döneminde, son 4-5 ay kadar yakın olmadığını dile getirdi.

Koru, şunları kaydetti:

"Burada mülteciler konusu şüphesiz önemli bir araçtır. AB bölgede etkili olabilmek için Türkiye'nin gücüne ihtiyaç duyduğunu çok daha fazla hissetmiş durumda. Türkiye'nin, Ortadoğu konusunda AB'nin çok yakın bir ortağı olduğunu kabul etmiş durumdalar. Göçmen kriziyle ilgili varılan mutabakatta açık çek verdik. Bu düzensiz göçmenlerin engellenmesi konusunda yardımcı olmaya hazır olduğumuzu, bunun tamamen engellenmesi gerektiğini söyledik. Mutabakat sağlandı. Göçmenleri 4 Nisan'dan itibaren kabul etmeye başlayacağız. Eş zamanlı olarak ne kadar Suriyeli alırsak aynı sayıda ve aynı gün o kadarını AB'ye yollayacağız. Bu konuda mutabakat tamdır. Gümrük Birliği son zamanlarda aleyhimizde çalışmaya başlandı. Bunun güncellenmesini istemiştik. Bu konuda da mutabakat sağlandı. Bunlarla birlikte hazirandan itibaren Türk vatandaşları için vizesiz geçiş durumu var. Bununla ilgili 72 kriter öngörülmüştü. Bunun şu an yarısı tamamlanmış durumda. Kalan 36 maddenin de yaklaşık 35-40 tanesi önümüzdeki günlerde tamamen sonlanmış olacak."

"Seçimlere katılımı yüzde 45 yaptık"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül de kurum olarak, yurtdışında güçlü bir diaspora oluşturmak, akraba topluluklar arasında ilişki oluşturmak ve uluslararası arenada Türkiye gönüllüleri oluşturmak gibi 3 temel görevleri olduğunu dile getirdi.

Diaspora stratejisi başlattıklarını belirten Bülbül, "Yurtdışında seçimlere katılımı yüzde 5'ten yüzde 45'lere getirdik. Bu bir dünya rekoru. Yurtdışındaki insanlarımızın kendi kimlik, kültür ve dilleriyle bulundukları toplumda var olmasını amaçlıyoruz. Ayrımcılıkla mücadele için de çeşitli programlarla başlattık. Yurtdışındaki vatandaşlarımız hayatın her alanında daha etkin olsunlar diye çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.