Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de sanayi kesimi karları, yılın ilk haftalarında yedi ay süren düşüş dönemini sonlandırırken, veriler ayrıca, stokların arttığını ve firmaların daha fazla borca girdiğini gösterdi.

Sanayi firmalarının karları, Ocak-Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.8 yükselerek 780.7 milya yuana (120 milyar dolar) çıktı. Petrol işleme, elektrk makinaları ve gıda şirketleri kazançlara öncülük ederken, 41 sanayi grubunun 28'inde karlar yükseldi. Karlar 2015 yılında yüzde 2.3 geriledi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu yetkilileri, veri sonrası yaptıkları açıklamada, "Sanayi sektörleri halen çok fazla zorlukla karşı karşıya," dedi  ve "Birincisi, madencilik ve ham madde şirketlerinin karlarında keskin düşüşler var. İkincisi, stok baskıları oldukça genil olmaya devam ediyor. Karlar ayrıca, geçen yılın aynı dönemi dikkate alındığında, düşük baz etkisinden de faydalandı" şeklinde görül bildirdi.

Bu ay Beijing'de toplanan Ulusal Halk Kongresi'nde Çinli üst düey yetkililer, ver,msiz çalışan kamuya ait işletmelerin iyileştirilmesine devam edileceği taahhüdünü tekrarladı ve Başbakan Li Keqiang, yıllık basın toplantısında, reformların kitle işten çıkarmalara neden olmayacağını ve hükümetin büyümeyi bu yıl yüzde 6.5'in üzerinde tutma planına zarar vermeyeceğini söyledi.

Ulusal İstatistik Bürosu, öte yandan, söz konusu dönemde, Çinli şirketlerin borçlarının yüzde 5.5 artarak 54 trilyon yuana çıktığını açıkladı. Şirketlerin ellerinde, Şubat sonu itibariyle, 16.5 günlük üretimi tamamlanmış mamül stokları bulunuyordu. Bu, Aralık sonuna göre 2.3 gün daha fazla.

Sanayi karları Aralık ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 düşmüş ve düşüşünü yedinci aya taşımıştı. Karlar Ağustos ayınd aise yüzde 8.8 ile en az dört yılın en sert düşüşünü göstermişti.