Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, son dönemde piyasalarda görülen volatil seyirde öne çıkan noktaları Bloomberg News'a deüerlendirdi.

El-Erian'ın değerlendirmeleri şöyle;

Hisse senetleri, özel sektör tahvilleri ve banka kredileri gibi risk varlıklarıoldukça geniş ve volatil bir bant içinde seyretmekte ve ABD hisse senedi piyasalarında son dönemde görülen yaklaşık yüzde 10'luk ralli dahil, yatırımcıları inişli çıkışlı bir hareket ile karşı karşıya bırakmakta.

Bu durum muhtemelen kısa vadede devam edecek ve bu finansal ortamın sekiz özelliği şöyle;

1- İşlem bandındaki güçlü dalgalanmalar temelde, zayıflayan küresel ekonomi ve merkez bankalarınn devam eden likidite enjeksiyonları ve şirket bilançoları arasındaki bilek güreşinin bir yansıması.

2- Dalgalanmalar düzensiz piyasa likiditesinden güç buluyor: Yukarı yönlü harekette, fiyatlar, piyasanın elde ettiği olağandışı fonlamanın desteği ile aşırı seviyelere yükseliyor. Bu destek, merkez bankalarının (özellikle Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Çin Merkez Bankası) teşvik programları, hisse geri alımları için şirketlerin ayırdığı nakit, temettü ödemeleri ve şirket satın alma ve birleşmelerini içeriyor. Aşağı yönlü harekette, fiyatlar, aksi halde temel göstergeler bazında görülecek seviyelerin altına düşüyor.

3- Bu hareket muhtemelen kısa vadede sürecek ve bu durum, yüksek aylık/çeyrek dönemlik getiri fırsatlarını, geleneksel stratejik uzun vadeli portföylerde pozisyon almaktan, daha kısa vadeli işlemlere ve volatilite  işlemlerine çeviriyor.

4- Bugünkü piyasaların merkez bankalarından doğrudan ve dolaylı olarak çok fazla etkilenmelerinden dolayı, varlık sınıfları arasındaki korelasyon daha az güvenlir durumda ve bu durum, geleneksel portföy çeşitlendirme yoluyla riski azaltmanın etkinliğini zayıflatıyor.  Portföy çeşitlendirmesinin gerekli kalmaya devam etmesine karşın, bu gibi çeşitlendirme, artık risk yönetiminin etkinliğini sağlamak için artık yeterli değil. Dolayısıyla, nakit seviyelerindeki dalgalanma, yalnızca taktiksel pozisyon almak için atiklik sağlamıyor, aynı zamanda risk azaltma görevi görüyor.

5- Zamanla, işlem bandı, küçüleceğine, muhtemelen daha da genişleyecek. Bunun olması ile, ya politika hatası ya da bir piyasa kazası ihtimali artacak. Ve hatta bu iki zarar verici gelişme olmasa bile, bandın kendisi, genişledikçe, daha kırılgan hale gelecek.

6- İşlem bandının nihayetinde bozulmasının yukarı ya da aşağı yönlü bir kırılma ile sonuçlanacağını kesin olarak belirlemek için çok erken. Bu durum büyük ölçüde, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki sistematik anlamda önemli ekonomilerden gelen politika tepkilerine bağlı olacak.

7- Yapıcı bir politika tepkisi, merkez bankalarına aşırı güvenmekten, büyüme motorlarını harekete geçirecek, toplam talep dengesizlikleri ile uğraşacak, aşırı borçluluk sorunlarını çözecek ve bölgesel ve küresel ekonomik/finansal mimaride ilerleme sağlayacak (ve ayrıca Atlantik'in her iki yakasındaki siyasi aşırılıkların yükselmesini de dengeleyecek) bir politika setine dönüşümü gerektirecek. Eğer bu yaklaşım başarılı olursa, banda sıkışmış işlemler, güçlenen temel göstergeler tarafından kuvvetli bir şekilde desteklenen gerçekten daha yüksek finansal varlık fiyatları getirecek.

8- Ancak bu politika yaklaşımının daha da geciktitilmesi ve siyasi kutuplaşmanın daha da artması durumunda,  piyasanın daha da aşağı gitme olasılığı artacak ve bu da ekonomik temellerin zarar görme riskini ortaya çıkaracak ve siyaseti daha da zor hale getirecektir.