Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:20'de güncellendi)

Petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının yeniden düşmesinin küresel arz fazlasının azalacağına ilişkin beklentileri artırması sonucu, son üç günde ilk kez değer kazandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 4.8 düştükten sonra yüzde 1.7 kadar yükseldi. Baker Hughes Inc.'nin verilerine göre, ABD'de ktifpetrol sondaj kuyusu sayısı 15 düşerek 372'ye indi. Böylelikle yıl başından bu yana 150 kuyuda üretim askıya alındı. ABD'de petrol stokları geçen hafta beklenenin üç katı artış gösterirken, petrol ithalatı Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. İşlemler Cuma günü Hayırlı Cuma tatili nedeniyle yapılmadı.

Melbourne'de IG Ltd. şef piyasa stratejisti Chris Weston, "Arz ve talep dinamiği petrole yardımcı oldu," dedi ve "Birçok kişi aktif sondaj kuyusu sayısına baktıklarını, zira petrol fiyatları oldukça iyi yükseldiğini söylüyordu ve fiyatların 40 doların üzerinde yükselişini sürdürebileceği görüşü vardı" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları bu yıl son 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesi ve aralarında Suudi Arabistan ve Rusya'nın bulunduğu büyük üreticilerin üretimin dondurulması önerisini getirmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisine dayanarak tekrar yükseldi. OPEC'te yalnızca İran ve Libya, gelecek ay yapılacak olan üretimin dondurulması konulu toplantıya katılmayı taahhüt etmedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 65 sent yükselişle varil başına 40.11 dolara kadar çıktıtan sonra, Londra saati ile 08:44'te 40.09 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 53 altındaydı. Fiyatlar Perşembe günü 33 sent düşüşle 39.46 dolardan kapanmıştı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 56 sent ya da yüzde 1.4 yükselerek varil başına 41 dolara ulaştı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.8 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 82 sent primli işlem gördü.

(11:20'de güncellendi)